Hamas: Spremni smo na primirje u slučaju rešenja sa dve države; Grčki brod presreo dva drona Huta u Crvenom moru

Nastavljaju se napadi izraelske vojske (IDF) širom Pojasa Gaze, dok su pripreme za ofanzifu na Rafu završene i čeka se odobrenje vlade za početak operacije.

Zbog toga je delegacija iz Tel Aviva otputovala u Kairo kako bi egipatske kolege upoznala o detaljima plana udara na grad koji se nalazi u blizini granice palestinske enklave sa Egiptom. 

Pored učestalih akcija IDF-a, stanovništvo Gaze suočeno je sa teškim infekcijama koje se brzo šire zbog nehigijenskih uslova, a lokalne zdravstvene institucije tvrde da je alarmantan porast slučajeva hepatitisa i meningitisa. 

Zbog toga je i predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, nakon potpisivanja paketa pomoći kojim Izraelu sleduje više od 17 milijardi dolara, zahtevao od tamošnjih vlasti da bez odlaganja omoguće dostavljanje pomoći ugroženom regionu.

Izraelski političari utkrivali su se u zahvaljivanju Vašingtonu na novčanim dotacijama, ali je premijer države Benjamin Netanjahu na kraju dana opet kritikovao američku javnost što dozvoljava održavanje propalestinskih i, kako kaže, antisemitskih protesta na univerzitetima širom SAD. 

(RTS)