Bezbednost i terorizam uoči EP i OI – u Nemačkoj postoji pretnja od avganistanskog krila Islamske države

Napad na posetioce koncerta u Moskvi u kom je ubijeno najmanje 139 osoba, jedan je od najsmrtonosnijih u Rusiji, a ujedno i najveći koji je Islamska država izvela u Evropi, uključujući i napad na dvoranu „Batakalan“ u Parizu 2015. godine.

Uoči organizacije Evropskog prvenstva u fudbalu (EP) i Olimpijskih igara u Parizu (OI) podignut je nivo bezbednosti u Evropi.

Profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Radojica Lazić kaže za RTS da se Islamska država poslednjih godina specijalizovala za terorističke napade na koncertne dvorane.

„Tako je bilo u Parizu 2015, Mančesteru 2017. i sada u Moskvi. Modus operandi je sličan – okupljanje velikog broja ljudi kako bi efekat terorističkog napada bio veći“, ističe Lazić.

Novinar i dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević ukazuje da se na političkom nivou, povodom napada u Moskvi primećuje kako teroristi Islamske države brišu granice utabane ratom u Ukrajini između Zapada s jedne strane i Rusije i Kine s druge, te da je čitava Evropa – u istom sosu.

„Nemačke analize idu ka tome da najveće pretnje dolaze od avganistanskog krila Islamske države u kom je prisutna i etnička grupa Tadžika. Službe bezbednosti u najvećoj meri usmerene su ka njima, i to u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Takođe, plaše se napada dronovima“, naglašava Radičević. 

Ipak, navodi i da u Nemačkoj, za razliku od Francuske i Italije koje su pojačale mere bezbednosti, vlasti smatraju da nema potrebe za javnom objavom o podizanju bezbednosnog nivoa.

„U Nemačkoj vlada mišljenje da bi ta vrsta objave – da postoji neposredna pretnja i veliki rizik – previše zaplašila građane. To se zna samo unutar službi“, napominje sagovornik RTS-a.

„Francuska će imati poteškoće u organizaciji OI“

Profesor Lazić kaže da će Francuska zbog organizacije OI u Parizu imati i obaveze i poteškoću da – s obzirom na to šta se dešava u Ukrajini, na Bliskom istoku i širom sveta – garantuje bezbednost svim učesnicima i posetiocima.

„Ona već preduzima mere. Sistem bezbednosti Francuske je moćan. Međutim, mora da postoji i partnerska saradnja sa drugim državama“, objašnjava profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević podseća da je Francuska već podigla nivo bezbednosti na najviši rang, koji podrazumeva i reakciju u slučaju hitnog napada, kao i da se na sastanku nemačke ministarke unutrašnjih poslova i njenog francuskog kolege usko govorilo o konkretnim merama saradnje zbog organizacije dva velika sportska takmičenja.

„Nemačka i Francuska imaju dve zajedničke jedinice – policijsku i bezbednosnu – i sada je dogovoreno da one budu raspoređene duž granice. Osim toga, ministarka policije je najavila da će Nemačka kontrolisati svoje granične prelaze dok traje EP zbog potencijalnog priliva terorista, radikalista, huligana i ekstremnih grupa koje bi mogle da naruše bezbednost“, navodi Radičević.

Ogranci Islamske države pretnja po globalnu bezbednost

Profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Radojica Lazić saglasan je da su teroristi Islamske države i dalje velika pretnja.

„Oni su kao organizacija razbijeni, ali su ostali ogranci ili pipci koji su aktivini, pa su njeni pripadnici i dalje realna opasnost po globalnu bezbednost. Pretnja je i što su uglavnom locirani u evropskim državama i rizik je što su u pitanju asimetrične bezbednosne pretnje koje se teško predviđaju“, zaključuje Lazić. 

(RTS)