Zašto su zaustavljeni radovi na obnovi ulice u Željuši kod Dimitrovgrada

Nezadovoljni meštani već više od mesec dana upućuju žalbe izvođaču radova, inspekciji i lokalnoj samoupravi. Kažu da im nije omogućen uvid u projekat, a potpisali su i peticiju da se ulica vrati u prvobitno stanje.

“Revolt se javio onog trenutka kada smo došli do ove faze i kada su videli da će im prilazi biti zatrpani, podignut nivo, urušene ograde”, navodi Dejan Sotirov, iz sela Željuša.

Dragica Angelov, meštanka istog sela dodaje: “Ovo je jednostavno životno pitanje i ugrožavanje imovine, privatne imovine koja nam je ustavom zagarantovana. Pokušavali smo da ne bude to preko advokata i suda, da ipak ne oštetimo opštinski budžet.”

“Prva primedba svih građana je širina puta. Drugo, ako je po projektu predviđeno 1,5 metara trotoara, zašto ga na pojedinim mestima nema ni metar”, kaže Zoran Stamenović iz Željuše.

“Ako već služe naše ograde kao potporni zidovi to treba da bude u projektnoj dokumentaciji, da se meštani upoznaju s tim i da daju saglasnost”, ističe Valentina Zarkov.

U lokalnoj samoupravi kažu da je projekat obnove ulice Maršala Tita prošao javni uvid i da niko od građana nije imao primedbe. Najveća izmena je izgradnja trotoara sa zapadne strane. To delimično narušava prilaze, ali je opština bila spremna da finansira izgradnju pristupa. Meštani su to odbili.

Dr Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad naglašava: “Ostaće 2 kanala, prilazi kakvi su im bili, u tom donjem delu, dakle ta prva partija ulice će biti tako napravljena i neće imati trotoar. To su njihovi zahtevi bili i mi smo prihvatili te zahteve i na skupštini doneli odluku da uđemo u reviziju projekta tog dela ulice”.

U ulici je već zamenjena vodovodna mreža, a očekuje se da postupak revizije projekta počne tokom ove nedelje.

(RTS)