Uskoro Dom za stare u Bosilegradu

Nekadašnji objekat veterinarske stanice obnovljen je, prilagođen za boravak lica kojima je potreban privremeni smeštaj. Obezbeđeno je 9 smeštajnih jedinica, prostor za dnevnu sobu, trpezariju.

„U prizemlju su prostorije koje su namenjene isključivo osobama sa invaliditetom, tu su i toaleti za njih. Sa druge strane imamo kancelarije za administrativno osoblje i posebnu prostoriju za medicinsko osoblje koje će voditi računa o svima, a u dograđenom delu je i kuhinja za sve korisnike“, navodi Danijel Milanov, vođa projekta, član opštinskog veća.

Centar za socijalni rad upravljaće ovim objektom, primati korisnike. Planira se i zapošljavanje 15-ak ljudi.

„Značiće puno, odlično je, i lepo je napravljeno, i veliko. Ovo je lepota“, kaže Dimitar Stojev, iz Bosilegrada.

Područje opštine Bosilegrad veoma je razuđeno, u mnogim selima ostala su domaćinstva sa po jednim ili dva člana. Zbog toga će ovaj objekat značiti stanovnicima, naročito u zimskim mesecima.

Projekat rekonstrukcije objekta socijalne zaštite finansijski su pomogli Evropska Unija, nadležno ministarstvo i lokalna samouprava.

„Na naš zahtev, uz konkurisanje prema ministarstvima, mislim da smo u vrhu prema dobijenim projektima od same države, hvala im na tome što su prepoznali Bosilegrad kao mesto gde treba da se porade projekti, kako bi ljudi ostali na svojim ognjištima“, kaže Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.

U naredna dva meseca trebalo bi da bude otvoren objekat, posle donošenja pravilnika o smeštaju korisnika, dobijanja upotrebne dozvole i licence.

(RTS)