U Kragujevcu ugradnja srčane mini pumpe najtežim pacijentima

Mini-srčana pumpa impela ne dozvoljava srcu da stane. Pumpa krv u organizam, umesto leve komore.

“Jedan broj pacijenata, u procentima nekih desetak posto dođe u dosta teškom obliku srčanog udara ili dođe u teškom obliku neke druge bolesti kao što je miokarditis, bez ovoga ne bi mogao da preživi”, ističe prof.dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac.

To je šansa da se urade operacije kod pacijenata koji su u kritičnom stanju. Uređaj se, preko arterije u preponi, dovodi kateterom do leve komore.

“Koristimo sve metode da bismo dobili rezultat interventnog lečenja, odnosno stavljanja stenta proširenja krvnog suda. Da sam pacijent prođe bez neželjenog događaja ovu proceduru, pri tom svestan, saradjujući sa lekarima”, objašnjava Ivan Lalić, interventni kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Implantaciju impele Kragujevčani su uradili u saradnji sa kolegama sa Dedinja. Iza njih je višegodišnje iskustvo u primeni te kompleksne tehnologije.

Ivan Lalić nastavlja: „Institut Dedinje, negde godišnje uradi oko 15-20 ovakvih procedura, bilo hirurških, bilo interventnih i mi imamo formirane timove”.

Tim putem idu i Kragujevčani pa postavljanje srčane mini-pumpe postaje standardna procedura. Koliko će uređaj ostati u pacijentu, zavisi od stanja srca.

“Sa preteškom bolešču krvnih sudova srca, rešavamo danas u sali, postavljamo je i na kraju procedure izvlačimo pumpu. A, kod ovih drugih koji nam dolaze u šoknom stanju, koji su životno ugroženi, pumpa nam pomaže da kroz nekoliko dana mogu zapravo da prebrode taj najteži period i nastave da žive”, naglašava prof.dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac.

A to je najvažnije. Zato se u protokole lečenja srčane slabosti stalno uvode nove, savremenije procedure.

(RTS)