U Kliničkom centru u Nišu nastavnici drže časove deci na lečenju

Trinaestogodišnja Nikolina iz Vlasotinca na rehabilitaciji u Nišu već je dvadesetak dana, a terapije na klinici još će potrajati. Zahvaljujući nastavi koja se organizuje na klinici njena majka, koja brine prvenstveno o njenom zdravlju, ima brigu manje – kako će se posle dugog odsustva Nikolina uklopiti u nastavu u svojoj školi.

“Ništa ne gubi, nastavu prihvata, radi, sve kako treba, gradivo radi po tom programu kao i u njenoj školi”, navodi Maja Tasić, Nikolinina majka.

“Puno mi znaači zbog gradiva i zbog vremena, da bi nadoknadila, pre svega da ne bih gubila gradivo”, kaže
Nikolina Tasić iz Vlasotoinca.

Nastavnici niške OŠ „Branko Miljković“ koji drže bolničku nastavu, o pređenom gradivu i rezultatima učenika šalju zvaničnu potvrdu matičnim školama. Nastava se usklađuje sa bolničkim terapijama.

“Svi predmetni nastavnici i učitelji su ovde prisutni svakodnevno. Nastava je individualna i trudimo se da deca sa svojim nastavnicima i učitelima rade ono što bi radili u redovnoj školi”, kaže Dragana Obradović, pomoćnica direktora OŠ „Branko Miljković“ .

“U ovom tromesečju imali smo 15 učenika i preko 200 časova. Učenici osmog razreda pohađaju ovde i časove srpskog jezika, matematike i izabranih predmeta, tako da praktično za vreme bolničkog lečenja imaju časove pripreme za završni ispit”, objašnjava Jelena Stanković, koordinator bolničke nastave.

Nastava se organizuje na svim klinikama i u roditeljskoj kući. Najčešće na klinikama za mentalne bolesti i rehabilitaciju, gde oporavak najduže traje.

“S obzirom na dugotrajne hospitalizacije, ovaj vid školskih aktivnosti je za njih od velikog značaja zato što je to praktično jedan otklon od tog nekog trenutnog stanja i lečenja”, kaže doc. dr Dragan Zlatanović, direktor Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Niš.

Za decu koja su na dužem kućnom lečenju organizuje se i kućna nastava.

(RTS)