U čemu Vesna Pljakić Srećković nalazi snagu i motivaciju u borbi protiv bolesti

Testerom i dletom veoma uspešno barata, baš kao nekada fudbalskom loptom kada je imala uspešnu sportsku karijeru. Pred tada 23-godišnjom Vesnom bio je čitav svet, koji se srušio saznanjem da boluje od multiple skleroze. Prognoze lekara bile su poražavajuće.

“Nakon par dana odlučila sam da ne želim da čekam smrt, već želim da živim. Krenula sam da radim ono što mi ispunjava dušu i da na neki način držim svoje telo aktivno, da ne dođem do invalidnosti da ne budem u kolicima kao što se predviđalo“, navodi Vesna Pljakić Srećković.

Odrastanje u prirodi, na Željinu i takmičarski duh, koji ne priznaje poraze, doprineli su brojnim pobedama tokom proteklih godina. Vesna je radila kao matičar, udala se i pored svih rizika od trudnoće pre 13 godina postala majka.

“Živela sam na neki način, daj da napuni mesec dana, pa daj da napuni godinu, pa – daj da krene u vrtić i hvala Bogu mislim i to poručujem svim ljudima koji boluju ne samo od multiple skleroze, od svih bolesti, snagu u sebi koju čovek treba da nađe to je snaga u onim ljudima koji ga dižu koji mu daju motivaciju. Svakog od nas nešto čini posebnim. Samo se treba potruditi i znači to nešto posebno”, smatra Vesna.

A ona je zaista posebna. Za nju nema predaje. Svakodneva aktivnost, boravak u radionici i izrada umetničkih predmeta pokazali su se kao najdelotvornija terapija.

“Posle svega ja sam ponosan na svoju suprugu, ja je podržavam u svemu“, ističe Ivan Srećković.

Ćerka Valentina dodaje: “Uvek kad joj treba ja joj dam ideju ili volim ponekad nešto šmirglam ili volim da crtamo zajedno po stolu, i uvek sam tu da joj pomognem”.

Za Valentininu mamu svaki komad drveta koji sa puno ljubavi obradjuje je dragocen, jer kaže u životu ne sme biti odbačenih stvari niti odbačenih ljudi. Svako na svoj način ostavlja trag u vremenu, baš kao što je naslov zbirke pesama koju je Vesna nedavno objavila.

(RTS)