Starine i muzika čačanskog nastavnika u penziji

Život mu je obeležila muzika. Radni vek Radovan Tanasijević proveo je kao nastavnik muzičkog. Kao uspešni horovođa raznovrsnim programima sa đacima je nastupao i van Srbije, osvajao nagrade.

“To zadovoljstvo koje vidiš iz zagrelih dečijih očiju ne može ničim da se nadoknadi. Ja sam imao sreće najviše sam radio u osnovnoj školi Tanasko Rajić u Čačku pa sam imao dobre generacije koje su mene volele i ja njih i da sam postizao zaista sjajne rezultate”, kaže Radovan Tanasijević, nastavnik i muzičar u penziji.

Ujedno je više od četiri decenije sa orkestrom nastupao svuda po svetu. Pevao i svirao na brojnim događajima, proslavama, u televiziskim emisijama uživo, na snimanju filma.

“To kaže ona pesma – sve bilo je muzika – i rad sa decom i ova estradna muzika sve može da se uklopi u muziku, jedno drugo je prožimalo i činilo me i srećnim i umornim, ali na kraju rezultanta je – zadovoljnim”, naglašava Radovan Tanasijević.

Penzionerske dane Radovan Tanasijević provodi u Gornjoj Gorevnici pažljivo negujući uspomene i starine za koje je vezan. Skoro vek stara kuća i vajat iz 1865. uvek su ga vraćali rodnom mestu.

“Moja ova avlija, moje nebesa iznad mene, moja šljiva, moja kaisija koju dan danas negujem i od njih pravim te lepe rakije za mene i moje prijatelje, dakle svuda je lepo proći, ali kući doći i uvek sam dolazio i poljubi moju kapiju ulaznu od avlije i plačem od sreće što sam tu”, navodi ovaj nastavnik u penziji.

A u dvorištu Tanasijevića, čačanske muzičke legende često odzvanjaju zvuci tambure.

I ponovo bi kada bi morao da bira, Radovan tvrdi, izabrao isti put. Da bude nastavnik i muzičar.

(RTS)