Pasarela u Kruševcu svima donosi bezbednost, a zašto stanare kraj nje i brine

20230607PK-PASARELA-KS-SR

I sami svedoci brojnih saobraćajnih nezgoda u jednoj od najfrekfentnijih kruševačkih ulica, stanari iz Brijanove saglasni su da će pasarela duga 60-tak metara, biti izuzetno važna za bezbednost pešaka.

„Stvarno je divna ideja, ali izgradnjom ove pasarele zatvaraju se lokali potpuno, oni neće biti viđeni. Stanovi u ovoj visini, znači 4,50m, to je sve do ovih gornjih terasa, to je zatvoreno. Oni ni sunce ni mesec neće videti“, navodi Duška Veljković, stanarka zgrade u Brijanovoj 54.

„Jeste da kažem blizu objektu, ali je sve u skladu sa zakonom i sa propisima. Građevinska dozvola je dobijena za taj objekat. Najbliža tačka pasarele sa objektom je nekih 1,5m do granice parcele i od te tačke se pasarela konstantno udaljava. Delom može da se kaže da zaklanja, dodaje neku senku za lokale koji su u prizemlju, ali to su lokali nije stambeni prostor tako da to se i ne koristi za život nego za rad“, naglašava Miloš Jović, v.d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac.

Tako je u projektu. U realnom životu kraj lokala su i stanovi. Otuda su se Gradskoj upravi i nadležnima stanari Brijanove 54 obratili sa zahtevom da pasarela u zoni zgrade, između prva dva stuba, ne bude natkrivena.

„Tražili su dopunu dokumentacije, to smo odradili, e sad čekamo dalje. Stanari ne traže ništa drugo nego samo pristojan prilaz zgradi i zemljište za redovnu upotrebu“, ističe Dragana Antonijević, upravnica Stambene zajednice u Brijanovoj 54.

„Stanari bi mogli, pošto tu postoji izgrađena neka platforma za ulazak u jedan lokal, za nju nije dobijena dozvola, eventualno mogu da usklade svoj deo parcele sa javnom i onda će imati i više od 3m faktički tu prostora“, objašnjava Miloš Jović, v.d. dir. Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac.

Do oktobra, kada je planiran završetak radova, u Brijanovoj ulici biće izmenjene sve instalacije, a stanari će uz pristupnu rampu kraj ulaza, dobiti i novo stepenište ka lokalima.

(RTS)