Niška skupština odložila usvajanje predloga o promeni imena Bulevara Šabana Bajramovića

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić saopštio je da se inicijativa za promenu naziva Bulevara Šabana Bajramovića, odlaže dok se ne usaglase stavovi svih predstavnika Romske zajednice ali i moto grupe „Noćni vukovi“. Rečeno je da je prethodnih dana bilo nepotrebnih optužbi i polemika u javnosti.

“Nema govora o getoizaciji kako se to navodi, jer to bi značilo da neki pripadnici druge nacionalnosti, uzimaju prava ljudima druge nacionalnosti”, navodiBoban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša, a Svetislav Jovanović, inicijator predloga dodaje: „Naš predlog je da se inicijativa odloži, da se ponovo okupi šira javnost i da se vide neki drugi predlozi.”

“Ovo ni slučajno nećemo da zaustavimo, samo privremeno, samo ćemo tehnički da se dogovorimo, šta će gde da bude, bez nepotrebnih tenzija i loših komentara u javnosti” kaže Dragan Stanković, moto-klub „Noćni vukovi“.

Pre odlaganja ove iniciajtive, u Jurom centru su ocenili da takav predlog narušava ugled grada.

“Iza te inicijative postoji jedna nacionalistička težnja kojom se demonstrira animozitet prema Romima, ne diskriminacija nego animozitet”, kaže Osman Balić, predsednik Jurom centra.

Džez festival Nišvil saopštio je da Stočni trg zapravo nije Trg, već je to ime male zapuštene ulice u romskoj mahali.

“Da li tu iza toga stoje neki skriveni motivi rasizma, da Šabanu nije mesto među Srbima nego među njegovim Romima, tamo na tom Stočnom trgu, gde Šaban nikad nije ni živeo, to mi je nedokučivo”, kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala.

Na inicijativu Nišvila Južni bulevar u Nišu je 2009. godine dobio ime romskog pevača, ali table sa njegovim imenom nikada nisu postavljene. Spomenik kralju romske muzike otkriven uz pomoć prijatelja 2010. godine u samom centru Niša.

 

(RTS)