Niš: Skulpture umetnika i konzervatora Nikole Antova izložene u Tvrđavi

Na izložbi koja je otvorena u Paviljonu u Tvrđavi, predstavljeno je 50-ak skulptura iz različitih faza stvaranja Nikole Antova.

On je jedini vajar iz Niša koji je za svoj rad dobio nagradu ULUS „Zlatno dleto“. Njegovo stvaralaštvo, posebno od 60-ih do 80-ih, dalo je veliki doprinos promociji vajarstva i razvoju vajarske scene u Nišu i Srbiji.

“Reč je o jedinstvenom vajaru izuzetne inventivnosti koji je sledio antropomorfnu liniju našeg vajarstva, opredelivši se za klasične vajarske žanrove, kao što su portret, figura i animalistički motivi, dominantno ptice”, navodi Milica Todorović, kustos Galerije savremene umetnosti.

Nikola je uradio više od 300 skulptura i one su uglavnom u porodičnoj kolekciji. Odatle je izabrana i većina eksponata za izložbu, a pored toga desetak je iz zbirki Narodnog muzeja i niške galerije:

“Milo mi je da je ovo urađeno i da je urađena monografija, jer je prilika da ostane kao uspomena na Nikolu, nije se mnogo eksponirao, ali je puno radio i šteta je da se svi ti radovi ne vide”, smatra Saša Antov, sin Nikole Antova.

Preminuo je 2019. Ceo radni vek proveo je u Narodnom muzeju u Nišu, gde je radio kao konzervator. Njegove kolege svedoče o ogromnom doprinosu očuvanju kulture:

“Doprinos njegov zaštiti kulturnih dobara je zaista nemerljiv. Tu mislim pre svega na 70-ih godina pravom podvigu podizanja i vraćanja 100 metara mozaika na Medijani”, ističe Nataša Drča, istoričar umetnosti.

Nikola Antov imao je 10 samostalnih i 120 kolektivnih izložbi. 11 puta je učestvovao na Oktobarskom salonu.

(RTS)