Najbolji mladi pijanisti nastupaju povodom 65 godina postojanja Radio Beograda 2

Na programu su ostvarenja Vasilija Mokranjca, Ludviga van Betovena i Roberta Šumana. Urednik i voditelj ciklusa i prenosa koncerata je Ana Ćirica.

Vladimir Aćimović (Niš, 2002) je nižu muzičku školu završio u klasi čuvenog pedagoga Milene Kurteve (Bugarska), a muzičko obrazovanje je nastavio u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi Suzane Novaković. Usavršavao se i kod Ilije Černajeva u Sofiji. Diplomirao je 2022. godine na FMU u Beogradu kod Lidije Stanković, u čijoj je klasi trenutno na master studijama. Pored toga je student četvrte godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi Milane Černjavske. Pohađao je i majstorske kurseve renomiranih umetnika, među kojima su Arbo Valdma, Kemal Gekić, Dmitrij Baškirov, Bruno Kanino, Ruben Dalibaltajan, Grigorij Gruzman, Klaudio Martinez Mener i drugi.

 Svoje prve koncerte sa orkestrom održao je sa 10 godina u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, sa kamernim orkestrom „Amoroso“. Kao solista sa orkestrom nastupao je u Srbiji, Rusiji, Nemačkoj, Austriji i Poljskoj, sa Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačkim orkestrom ,,Dušan Skovran“, kamernim orkestrom „ArtLink“, «Simfonijom Juventus» i ansamblom Esperanca na „Alpenarte 2022“ festivalu u Austriji. Tokom studija izvodi Šopenov koncert u ef-molu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, prvi Koncert P. I. Čajkovskog sa „Simfonijom Juventus“ u Sali Pomorske filharmonije u Bidgošču i ostvaruje turneju sa ansamblom Esperanca i violinistom Leonhardom Baumgartnerom sa kojim izvodi dupli koncert F. Mendelsona u Veclaru i Ilertisenu (Nemačka) i Švarcenbergu (Austrija). Održao je i resitale na međunarodnim festivalima“Costantinus“ i “Nimus“ u Nišu, Ljubljanskom festivalu, „VP Bank Switzerland“ festivalu, u Muzičkoj galeriji Kolarca i Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, UK Gvarnerijus, salama Simfonijskog orkestra i Sinagoge u Nišu i svim većim gradovima u Srbiji. Kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije, učestvovao je na Međunarodnom festivalu „Melodika pokolenja“ u Kremlju i tom prilikom nastupio kao solista sa Predsedničkim orkestrom Ruske Federacije i dirigentom Antonom Orlovim.

Stipendista je fonda za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete, fondacije «Dobar glas» i Međunarodne akademije u Lihtenštajnu. Dobitnik je nagrade „CONSTANTINUS“ za 2011. godinu, koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima do 18 godina starosti, Dositejevih nagrada, nagrade SANU za postignute
uspehe iz oblasti umetničke muzike i kao i nagrade Fondacije „ArtLink“ za najperspektivnijeg mladog umetnika 2019. godine. Dobitnik je nagrade iz fonda Emil Hajek za najperspektivnijeg studenta klavira na FMU.

Aćimović je dobitnik velikog broja nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima izdvajamo: prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Merci, maestro!“ u Briselu. prvu nagradu na međunarodnom takmičenju,, International Ricard Vines Youth” u Ljeidi, Španija (2019), drugu i specijalnu nagradu za umetničku ličnost takmičenja na Arthur Rubinstein in memoriam, takmičenju u Bidgošču (Poljska, 2021), tri priznanja na takmičenju „Robert Šuman“ u Diseldorfu (2023): drugu nagradu, specijalnu nagradu „Junior žirija“ i specijalnu nagradu Evropske asocijacije muzičkih takmičenja za mlade EMSI. Godine 2022. je bio finalista četvoroetapnog „New York International Piano Competition“ u Njujorku. Plasirao se u finale Međunarodnog takmičenja „Feručo Buzoni”, koje će u avgustu 2023. biti održano u Bolcanu, u Italiji.

(RTS)