Kapija istočne Srbije: Kada počinje izgradnja Đerdapskog koridora?

Mašine na trasi Dunavskog koridora, od Auto puta Beograd- Niš do Golupca, skoro godinu i po dana gotovo da se ne gase. Ali, paralelno sa njegovom izgradnjom teku pripreme za nastavak ove brze saobraćajnice, budući Đerdapski koridor.

Dužina brze saobraćajnice Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka bila bi negde oko 90 kilometara. Ona bi počinjala na ulasku u Golubac i nastavljala bi se na brzu saobraćajnicu Požarevac-Golubac, čija je izgradnja u toku.

“Za sada je katastrofa što se tiče kamiona, kroz Golubac je haotično. Daj bože što pre da bude to gotovo”.

“Dosta će da znači, jer sa ovim kroz centar ima dosta suženja saobraćaja”.

“Prava stvar. Ovde je turizam, tako je lepo sve, znači fantastično”.

“Skraćuje i put i sve. Neće da bude gužve…”, navode anketirani.

Prema prostornom planu koji su „Putevi Srbije“ stavili na uvid javnosti, buduća brza saobraćajnica pratila bi sadašnju Đerdapsku magistralu od Golupca do Donjeg Milanovca, i velikim delom prolazila kroz opštinu Majdanpek.

“Život znači taj koridor. Opstanak ovih ljudi na ovim prostorima, zato što ako imate dobre saobraćajnice možete da privučete investitore, možete da dovedete ljude, turiste koji će doći da obiđu ovaj kraj. Ovaj kraj je prelep. Ima mnogo toga da ponudi, ne samo opština Majdanpek nego i okolne opštine. Cela ova istočna Srbija je prelepa“, ističe Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Posle Donjeg Milanovca Đerdapski koridor nastavio bi trasom od Stare Oreškovice do Brze Palanke odakle bi se račvao prema Negotinu i Kladovu.

“Pošto smo prošle godine imali 102 hiljade noćenja na teritoriji opštine Kladovo, ja verujem da će to značajno uticati na razvoj turizma na teritoriji opštine Kladovo”, smatra Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo.

Tačna vrednost, početak i rok izgradnje Đerdapskog koridora biće definisani nakon ugovaranja izvođenja radova, kažu u „Putevima Srbije“. Spajanjem Dunavskog i Đerdapskog koridora kapija istočne Srbije biće širom otvorena za turiste i investitore.

(RTS)