Kako u Svrljigu stimulišu poreske obeznike da plate dugovanja

Nakon što je zbog zdravstvenih problema zatvorio firmu i ostao bez posla i bez prihoda, Daliboru Uroševiću ostali su i neizmireni računi za porez koji su se godinama dodatno uvećavali zbog kamate.

“Imam dug preko 50 hiljada. Glavni dug je 21 hiljada. Znači mi ako se otpiše kamate, onda mogu da platim dug. Ceo dug ne bih mogao da platim zato što ne radim”, navodi Dalibor Urošević, Svrljig.

Opštinskoj kasi poreski obveznici duguju oko 70 miliona dinara, a više od polovine te sume su kamate kojih se opština sada odriče jer su, kažu, uvideli da ta dugovanja teško mogu da naplate.

“Pokušavali smo kroz razne reprograme da dodjemo do potraživanja ali nismo uspevali. Samim tim prošlo je dosta vremena i kamata je prevazišla osnovna dugovanja. Ideja da im otpišemo ovu kamatu koja ih koči da bi bili motivisani i finansijski rasterećeni za dalje uplate”, kaže Vladimir Đorđević, opštinski većnik za privredu.

Odluka o otpisu 100% kamate odnosi se na lokalni porez po svim osnovama – na imovinu, komunalne i druge takse. Dužnici treba da podnesu zahtev i kamata se u potpunosti otpisuje ukoliko u roku od 60 dana od donošenja rešenja o otpisu uplate glavnicu duga. Povoljnosti očekuju i redovne platiše.

“Oni koji su prošle godine redovno isplatili svoje obaveze, za njih su 10% umanjena ta njihova sredstva za tekuću godinu”, ističe Milija Miletić, odbornik SO Svrljig.

Svrljig spada u red nerazvijenih opština sa prosečnom zaradom značajno nižom od republičkog proseka, a opštinska poreska stopa među najnižima je u Srbiji.

(RTS)