Kako se prepoznaje talent za odbojku zna profesor Vuković

“Vaše dete će moći da igra vrhunsku odbojku.”- Ovu rečenicu je Milenko Vuković govorio je pojedinim roditeljima nakon samo jednog treninga u kome bi video potencijal deteta. Nije grešio u proceni, a dokaz za to su: Nikola i Vladimir Grbić, Maja Ognjenović, Jovana Brakočević i Aleksandra Uzelac. Aleksandrin talenat je profesor primetio u prolazu. Sada je reprezentativka Srbije.

“Verujte posle nekoliko treninga ona je ostala u odbojci i nisam to imao u karijeri da devojčica u sedmom razredu ima takvu skočnost. Ona je hvatala obruč na visini 3,05. Talenti se otkrivaju vrlo rano, a odbojka je sport koji zahteva minimum 6 do 5 godina, ukoliko je dete talentovano da možemo računati da može biti vrhunsko”, kaže Milenko Vuković, odbojkaški trener.

U predhodne dve decenije profesor Vuković vodi odbojkašku klub, školu i odbojkaški kamp u Zrenjaninu, gde stasavaju nove reprezentativke.

Na pitanje da li je profesor zahtevan na treningu odbojkašica Marija Sabadelj odgovara: „Jeste, zahtevan je. Čak nekad moramo da ponovimo i po sto puta neku tehniku, prste ili čekić dok to ne bude kako treba, pravilno.”

“Osećaj je predivan što možemo da treniramo sa takvim profesorom koji je već trenirao mnoge generacije. A odlučila sama se za odbojku zbog sestre jer je i ona trenirala kod profesora”, kaže odbojkašica Tamara Savić.

Povodom četiri decenije trenerskog rada plaketu profesoru Vukoviću uručio je Odbojkaški savez Vojvodine.

“Ta njegova posvećenost je dala sve ove rezultate. Samim tim i na fakultetu u akademskim zvanjima i na terenu kao trener. Što se manifestuje kroz Maju i ostale igračice koje su ponikle kod njega”, navodi Petar Bogunović, predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine.

Povodom trenerskog jubileja priređena je u Osnovnoj školi Njegoš u Zrenjaninu i izložba od simboličnih 40 fotografija koje su obeležile karijeru Milenka Vukovića.

(RTS)