Jedan vek Radničkog iz Niša: Od tima radnika – do tima fudbalskih zvezda

Sa istorijom od jednog veka Radnički iz Niša je jedan od najstarijih klubova u našoj zemlji. U početku je to bio tim radnika i komunista, sa sedištem u zgradi Radničkog doma. Najveći uspeh Radnički je postigao 1982. plasmanom u polufinale Kupa UEFA.

„1980. godine smo učestvovali u prvom Kupu UEFA i tada smo igrali tri kola, onda 1981/82. smo došli do polufinala, što je neverovatan uspeh za svaki fudbalski klub u zemlji, pa i u Evropi“, kaže Milovan Obradović, kapiten ekipe iz 1982.

Pored ove zlatne generacije, mnoge velike zvezde srpkog fudbala potekle su iz Radničkog. Selektor Stojković, Dejan Petković-Rambo, Binić, golmani Knežević, Pantelić.

„Radnički je uvek bio i biće najveći brend ovog dela Srbije, klub koji je veći od svakog pojedinca, svakog direktora, predsednika, navijača, tako je bilo oduvek, a biće i dalje“, objašnjava Aleksandar Jovanović, sportski direktor FK „Radnički“ Niš.

Uz klub je uvek bila mnogobrojna publika, a septembra 1989. godine formirana je navijačka grupa Meraklije.

„Činjenica da sam Nišlija, da sam odrastao na bulevaru, da se to prosto nije dovodilo u pitanje i Radnički je bio normalan i prirodan izbor“, naglašava Vladimir Đorđević.

„To su ti nekako bili fudbalski idoli, imao sam tu čast da vidim sve one fudbalske legende iz one bivše Jugoslavije, tako da mi je to jedna velika uspomena“, kaže pevač Dejan Najdanović.

U novom veku postojanja, cilj Radničkog je uspešan povratak u Evropske kupove i završetak rekonstrukcije stadiona Čair.

 

 

 

(RTS)