Jagodina: Polaganje probnog završnog ispita iz matematike

Pred početak probnog prijemnog ispita u osnovnoj školi 17. oktobar u Jagodini osmaci opušteno ćaskaju u hodniku. Nema nervoze karakteristične za pravi završni ispit, kao ni roditelja ispred škole. Ono što se može čuti u hodniku je – lako ćemo i ima vremena do pravog. Deo učenika ipak je ozbiljno shvatio probu.

Anketirani kažu:

„Pokušaću da uradim najbolje što mogu i da vidim koliko u stvari znam bez neke preterano ozbiljne vežbe.“

„Nisam uspeo previše da se spremam, otprilike jedno nedelju dana, ali očekujem da će biti dobro.“

„Očekujem da ga uradim onako solidno da ću da imam neki dobar rezultat na kraju.“

Nastavnici su sa osmacima dodatno radili, kako bi se učenici što bolje pripremili za probni prijemni, ali i za jun kada je završni ispit.

„Krenuli smo ozbiljnije da radimo još u prvom polugodištu, oktobra meseca, znači pripremu, radimo još uvek uveliko“, navodi Mirjana Marković, razredni starešina.

Probni prijemni u tehničkom smislu isti je kao i završni ispit, i korisno je da osmaci zapamte proceduru i naviku se na ambijent u kojem polažu.

„Posle ovoga ima dovoljno vremena da se sve ispravi, dopuni, stegne i pritegne do završnog. Korisno – iz našeg ugla, na žalost iz ugla učenika nije, ne shvataju, danima im pričamo koliko je važno da ovaj probni završni shvate i njemu pristupe kao i pravom završnom, međutim kod njih je to sve. Potpuno im je sve jedno, oni će to čas, oni će to lako“, ističe Biljana Milanović, direktorka škole „17. oktobar“ u Jagodini.

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i to je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih očekuju na završnom ispitu.

(RTS)