Odbor usvojio odluku o formiranju radne grupe za unapređenje izbornog procesa

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Žarić Kovačević je, nakon usvajanja odluke o formiranju radne grupe za unapređenje izbornog procesa, rekla da u ovom trenutku radna grupa broji 18 članova.

U odluci je, inače, precizirano da sastav radne grupe čine po dva predstavnika svake poslaničke grupe u Narodnoj skupštini, svake političke stranke nacionalne manjine koja nema poslaničku grupu u parlamentu i udruženja CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija.

„Ti predlozi su dostavljeni Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i u budućem periodu očekuje se da i određeni državni organi i organizacije dostave svoje predloge – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo telekomunikacije, Ministarstvo finansija i drugih ministarstava, ali i Zaštitnik građana i druga nezavisna tela“, rekla je Žarić Kovačević.

Navela je da će radna grupa birati predsednika na svojoj sednici, te da će potom nastaviti da radi samostalno i nezavisno na izmeni zakona koji će podrazumevati implementaciju preporuka ODHIR-a.

„S obzirom da su izbori jako brzo, njima je ostavljen rok od tri nedelje, posle čega će dostaviti izveštaj Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a onda Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo organizuje javno slušanje u koje uključuje zaintresovanu javnost“, rekla je Žarić Kovačević.

(RTS)