Li: Posetom Sija potvrđeno otvoreno novo poglavlje u saradnji Kine i Srbije

Li Ming je na konferenciji za medije povodom gostovanja predsednika Kine Srbiji, održanoj u novootvorenom Kineskom kulturnom centru u Beogradu naglasio da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom će Kina izgraditi Zajednicu za zajedničku budućnost, a da su ekonomska i kulturna saradnja dva značajna stuba na tom putu.

Kineski diplomata je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping potpisali Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Pored toga, tokom dvodnevne posete kineska delegacija razmenila je još 28 dokumenata o saradnji.

Li je naglasio da je kineski predsednik tokom posete saopštio i šest praktičnih koraka ka realizaciji Zajednice za zajedničku budućnost.

„Još nedelju dana uoči posete predsednika Sija zastave Kine i Srbije su bile spremne na ulicama Beograda, a na najpoznatijim lokacijama su bili postavljeni plakati koji svedoče o zajedničkoj saradnji“, rekao je ambasador.

Istorijski nivo saradnje

Ocenio je da je posetom Sija Srbiji međusobna saradnja Kine i Srbije dosegla novi istorijski nivo i dodao da ta saradnja može biti primer drugim evropskim državama.

„Kina i Srbija su pravi prijatelji i partneri, odnos dve strane je čvrst kao stena, koordinacija na bilateralnom planu je tečna i bliska, a naše čelično prijateljstvo je izdržalo test istorije“, rekao je Li.

Izrazio je uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Vučića i Sija Zajednica Kine i Srbije sa zajedničkom budućnosti ostvariti nove perspektive u periodu koji predstoji.

Li je dodao da je u ključnoj fazi razvoja odnosa dve zemlje konsenzus predsednika Vučića i Sija po važnim pitanjima imao značajnu ulogu u unapređenju odnosa. On je istakao da Srbija i Kina poseduju slično istorijsko iskustvo i da su dve zemlje jedna drugu oduvek tretirale kao prijatelja. 

„Delimo slične ili iste perspektive po značajnim regionalnim i globalnim pitanjima. Zalažemo se za vladavinu prava i pravičnosti na međunarodnoj sceni i suprotstavljamo se hegemonizmu“, istakao je kineski diplomata.

Li je naglasio da odnos Srbije i Kine napreduje ne samo na onim poljima u kojima tradicionalno postoji saradnja poput infrastrukture, već da je ona sve bolja i bolja i na ekonomskom polju, ali i po pitanju kulturne i naučne razmene.

(RTS)