Izložba o šest decenija istraživanja Manasije

Impozantan manastirski kompleks i tvrđava sa 11 kula pod budnim su okom arheologa, istoričara i konzervatora od polovine prošlog veka kada su počela istraživanja i zaštita Manasije.Javnosti su na izložbi predstavljeni lični predmeti, nakit, opeka sa ktitorskim natpisom iz manastirske kuhinje kao i keramičko posuđe karakteristično za ovaj kraj.

„To je ova keramika, moravska keramika koja nekako ima kontinuitet iz srednjeg veka rekla bih do današnjih dana, to je ta keramika ukrašena belim spiralnim ornamentima“, kaže Smiljana Dodić, Zavičajni muzej Jagodine.

Na panoima prikazan je istorijat manastira i istraživačko-konzervatorski radovi u manastirskom kompleksu.

„Najveće otkriće zapravo ovih istraživačkih radova bilo je otkriće grobnog mesta despota Stefana Lazarevića sa njegovim zemnim ostacima čime je faktički razrešena viševekovna dilema o mestu sahrane jednog od najvećih srpskih srednjevekovnih vladara“, dodaje Smiljana Dodić.

Izložba o istraživanjima i zaštiti Manasije prireređena je u Muzeju ugljarstva u kraju koji više od vek i po živi od kopanja uglja.

„Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku je specifičan te vrste u Srbiji. Mi baštinimo istoriju industrijskog nasleđa ne samo resavsko-moravskog kraja već i čitave Centralne Srbije“, ističe Nenad Anžel, rukovodilac muzeja u Senjskom Rudniku.

Žitelji ovog kraja ponose se time što na svojoj teritopriji imaju Manasiju kao srednjevekovno nasleđe koje je i na preliminarnoj listi UNESKO-a. Zahvaljujući istraživanjima ,kažu arheolozi, obezbeđen je život predmeta i njihova vidljivost za ceo svet.

 

 

 

 

 

 

(RTS)