Kijev: Projektili Pjongjanga koje je lansirala Moskva neuspešni; Minsk proverava spremnost za primenu nuklearnog oružja

Na ukrajinskom frontu borbe ne prestaju. Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana severoistočnu oblast Sumi, pri čemu je jedna osoba poginula, a četvoro ranjeno, među kojima i dvoje dece.

S druge strane, vlasti u Lugansku tvrde da su ukrajinske snage izvele napad na skladište nafte na periferiji grada, zbog čega je došlo do požara.

Prethodno su ukrajinske kontraobaveštajne službe, kako tvrde, uhapsile ruske agente i osujetile planove ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da eliminiše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva saopštio je da je, analiziranjem severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala od kraja decembra 2023. do kraja februara 2024. godine, utvrđeno da je stopa njihove neuspešnosti visoka.

“Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu”, navedeno je iz kancelarije tužilaštva.

U Moskvi je održana peta inauguracija Vladimira Putina, koji je u obraćanju na svečanosti smisao svog rada nazvao “spasavanjem Rusije i naroda zemlje”, zahvalivši se na podršci onima koji se bore za otadžbinu.

Govor je završio rečima: „Zajedno ćemo pobediti“.

Istovremeno sa pripremama za nuklearnu vežbu koju sprovodi Moskva, Belorusija je započela proveru spremnosti svoje vojske da primeni taktičko nuklearno oružje.

S druge strane, u Evropi je postignut dogovor da se oko 90 odsto prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji iskoristi za kupovinu naoružanja za Ukrajinu.

„Važno je da se takođe složimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i za kupovinu širom sveta“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Američki zvaničnik Džon Kirbi je zatim poručio da je najbolji način da Rusija zaštiti svoje trupe od udara oružja zapadne proizvodnje – “da ih povuče sa teritorije Ukrajine“.

(RTS)