Đurini dani: U Srpskoj Crnji 62. Liparske večeri

Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan je od najznačajnijih srpskih slikara 19. veka rođen je 1832. godine u Srpskoj Crnji, banatskoj varoši na samoj granici sa Rumunijom. U znak sećanja na svog poznatog meštanina u Srpskoj Crnji se duže od šest decenija održava manifestacija posvećena Đuri Jakšiću – „Liparske večeri“. U konkurenciji 80 zbirki poezije, tradicionalna nagrada za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku “Đura Jakšić” ove godine dodeljena je književniku Miodragu Raičeviću za knjigu „O stvarima koje je Homer propustio“.

“Svakom piscu pa i pesniku nagrada mnogo znači ono je negde podstrek pa i satisfakcija za ono što je uradio, nagrada koja nosi ime Đure Jakšića ima posebnu težinu i donosi sreću onima koji je dobiju za razliku od Đure koji nije baš nešto srećno prolazio u životu”, kaže Miodrag Raičević, dobitnik nagrade “Đura Jakšić”.

U dvorištu i rodnoj kući velikog pesnika i slikara tokom nedelju dana baš pod lipama u cvatu organizuju se, književne, poetske i muzičke večeri. U domu kulture koncerti, pozorišne predstave i opera. Deo manifestacije su i izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji.

“Kako nas je sve manje i kako se u suštini ove male sredine gase Liparske večeri postaju mesto susreta ovih ljudi koji ovde žive. Mesto gde se razmenjuju osmesi, ljubav dobra energija a sve to se opet prožima sa umetnošću koja može samo da vas oplemeni”, objašnjava Anica Garić iz organizacionog odbora.

Pesnik, slikar, boem i romantik Đura Jakšić je ostavio neizbrisiv trag u evropskoj kulturi, a u Srpskoj Crnji se njegova zaostavština brižno čuva upravo „Liparskim večerima“.

 

(RTS)