Besplatne haljine i odela za maturski bal

Nova ili jednom nošena svečana garderoba za maturante stiže kao izraz iskrene solidarnosti sa roditeljima i teškom finansijskim izazovom, a može se odabrati putem fejzbuk stranice Udruženja “Računajte na nas” iz Novog Sada.

“Za običan svet je to zaista luksuz, tako da to može da košta bukvalno i do hiljadu evra. Znamo da su ljudi čak i kredite dizali da bi svoje maturante, onako u punom sjaju ispratili na njihov maturski bal. I onda smo na taj način došli do ideje da bismo mogli nekako da animiramo ljude da to nešto svoje malo poklone za svoje veliko”, kaže Maja Tinova, predsednica Udruženja za podršku ženama “Računajte na nas”.

Sve više dobrih komada završava na otpadu posle jednog nošenja, dok mnoge devojke ne mogu da kupe pristojnu haljinu za maturu. Modna aktivnistkinja iz Beograda, Jelena Boljević napravila je instagram stranicu “Sestre po haljinama”.

“One koje žele da poklone svoje haljine, šalju fotografije haljina, a one kojima je haljina potrebna za maturu ili apsolventsko veče one se jave sa nekim dokazom o završenom školovanju i mogu da odaberu haljinu za sebe, potpuno besplatno”, navodi Jelena Boljević, modna aktivistkinja i dodaje “prošle dve godine smo preko 250 maturskih komada poklonili”.

“Hajde da ova generacija doživi nešto lepo od nas”, glasio je pozdrav na kraju poruke kojom Beograđanka Damjana Vujović poziva svoje drugarice da svoje najlepše haljine pozajme mutarantkinjama.

“Moje dete sledećeg meseca puni 18 godina pa sam se sa njom uspustila u ovu avanturu biranja haljina i shvatila kakva je situacija sa cenama i izborom. Možda je to prelomilo da angažujem jedno veče par drugarica, sutradan su se uključile moje sestre, koleginice, i eto, i to je poprimilo malo veći neki obim”, kaže Damjana Vujović, inicijator akcije.

Učenika i učenicu odličnog uspeha, a slabijeg materijalnog stanja, za maturu će spremiti Kruševačko Udruženje baksuza, ugursuza i namćora. Ovo je samo jedna od akcija za koju novac prikupljaju tokom godine. Anegdota u vezi sa poslednjom, najbolje potvrđuje izreku- dobro se dobrim vraća.

“Jedna na primer maturantinja nam se javila posle 23 godine, koja sada živi u Nemačkoj, i koja je završila medicinu, i koja je dobrovoljnim prilogom pomogla našem udruženju da sada obučemo još neko dete”, kaže Gordana Petković Ledenko iz Udruženja baksuza, ugursuza i namćora “Dobra narav”.

„Ne zaboravi lep gest, već uzvrati kada budeš u prilici“ jedinstvena je poruka ovih akcija. A priliku da dođu do svog maturskog odela, na ovaj način mogu imati svi maturanti, i to potpuno anonimno.

(RTS)