Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav

Na sednici Skupštine u Banjaluci danas se razmatraju Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

„Evropska unija ističe da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna ličnost BiH moraju biti poštovani. Bilo koje radnje protiv ovih principa će voditi ozbiljnim posledicama“, saopštio je Stano.

On je naglasio da, posle martovske odluke Evropskog saveta da EU otvori pregovore o pristupanju sa BiH, očekuje da će i RS „napraviti korake napred, umesto radnji koje su suprotne evropskom putu“.

„Pozivamo lidere BiH da ispoštuju svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate na pregovore, na korist naroda te zemlje i njene budućnosti u EU“, piše u saopštenju.

U Banjaluci je danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su Predlog izbornog zakona, Predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS, kao i Zaključni izveštaj međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

(RTS)