Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović

Branislav Mićunović je decenijama u fokusu javnosti u zemlji i regionu, njegovo ime je povezano sa brojnim aferama, a jedno vreme mu se sudilo u Italiji zbog optužbi za međunarodni šverc cigareta. Pravosnažno je oslobođen. 

Rođen je 1953. godine u Nikšiću. 

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamernih aktivnosti, dodala je prošle godine deset osoba i kompanija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, a među njima je bio i Mićunović.

„Branislav ‘Brano’ Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito“, navodi se u saopštenju Vlade SAD tada.

Kao rezultat te akcije, sva imovina i interesi u imenima označenih osoba, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili je u vlasništvu ili pod kontrolom osoba iz SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

(RTS)