Pismo SO Srebrenica Ujedinjenim nacijama: Srbi su najstradalniji narod u Evropi

U pismu Skupštine opštine Srebrenica poziva se GS UN da rezoluciju usmeri ka ravnomernom pristupu žrtvama u proteklom ratu (1992 – 1995) u Srebrenici, a time i u BiH. 

Iako je, poručuju, srpski narod najstradalniji u Evropi, posebno tokom 20. veka, u kome je doneo slobodu mnogim drugim narodima na Balkanu, njegova žrtva je čest razlog za totalnu satanizaciju.

Ističe se da su slobodarske ideje i bile razlog za diskriminaciju od onih sila kojima se stajalo na put hegemonije.

Srpski gubici u Balkanskim ratovima iznosili su preko 100.000 stanovnika, gubici u Prvom svetskom ratu premašuju brojku od 1.300 000 stanovnika, a to je jedna trećina od ukupnog stanovništva, a čak 60 posto muške populacije, ukazuje se u pismu. 

Takođe, naglašava se da je u Drugom svetskom ratu izvršen genocid nad srpskim stanovništvom. Samo u logoru NDH Jasenovac, na najsvirepiji način ubijeno je oko 700 000 civila, a na ostalom delu Jugoslavije pobijeno je oko 500 000 Srba. To je, ističe se, ukupno oko 1.300 000 stanovnika

U ratu od 1992. do 1995. godine poginulo je oko 30.000 Srba, a u Srebrenici i okolini oko 3.500 Srba. Ako se ovim brojkama dodaju gubici u Hrvatskoj tokom NATO agresije dođe se do podatka da su Srbi u dvadesetom veku imali zastrašujuće gubitke koje nije pretrpio nijedan narod u Evropi. 

„Ako posmatramo područje Srebrenice, ono se od 1995. godine posmatra kao područje na kome su najvažnije muslimanske odnosno bošnjačke žrtve. Ovako se ne gradi BiH koja bi, ako želi da bude država, trebalo da ima ravnopravan pristup svim žrtvama bošnjačkim i hrvatskim i srpskim. O ovoj temi nemoguće je naći sagovornik u drugim narodima. Mi koji živimo u Srebrenici najbolje znamo šta se zbivalo u tragičnom ratu u BiH“, naglašava se u pismu.

U obraćanju GS UN, poručuju takođe da se „ovako ne može oprati savest i izbrisati istorija. Mogu se samo pogoršati međunacionalni odnosi zbog jednostranih i navijačkih odluka”, prenela je sarajevska N1 TV.

(RTS)