Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na KiM

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savetu bezednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH, prenela je RTRS.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahteva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na KiM da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv.

Narodna skupština usvojili je jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar na predlog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike