Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbi da su trgovali ljudima

Sudija je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su državljani Hrvatske počinili krivično delo trgovine decom, a nije dokazano ni da su dokumenti o usvajanju lažni, saopštila je hrvatska vlada, prenela je Hina.

Banski dvori ističu da je od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka, hrvatska država štitila prava i interese svojih državljana, uključujući prava četvoro dece, koja su prošla postupak usvajanja i stekla hrvatsko državljanstvo.

„To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje“, navela je hrvatska vlada. 

Deca se, zajedno sa roditeljima, vraćaju u Hrvatsku, pa im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u društvo, zaključuje se u saopštenju hrvatske vlade. 

Ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Marin Piletić izjavio je ranije danas da će oslobođenim Hrvatima i njihovoj deci biti organizovan najbrži mogući transfer u domovinu.  

Državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić rekla je da bi to moglo biti već danas. 

Osmoro Hrvata uhapšeno je u Zambiji pre sedam meseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

(RTS)