Američki bombarderi u niskom letu iznad BiH – za Sarajevo znak podrške, za Banjaluku zastrašivanje

Komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza  general Džejms Heker saopštio je  da se na taj način obeležava trajna veza između SAD-a i BiH.

„Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu“, saopštio je general Heker.

Preletanje bombardera su sa brda Grdolj ispratili član Predsedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador SAD-a u BiH Mičel Marfi.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u izjavi za bosanske medije ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku.

Predsednik RS-a Milorad Dodik je prelet nazvao zastrašivanjem, dok je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letelica u avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike