Završen sastanak u Prištini – Lajčak i Eskobar Kurtiju preneli tri zahteva

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da su imali dug, otvoren i težak razgovor, kao i da su Kurtiju predstavili predlog međunarodne zajednice.

„Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo – deeskalaciju situacije na terenu, drugo – brzo nove izbore na severu, i treće – povratak dijalogu i procesu normalizacije. Imali smo dugu, iskrenu i tešku diskusiju sa premijerom o ovim tačkama, i to je sve što mogu da kažem u ovom trenutku, jer sutra nastavljamo sa sastancima, a onda produžavamo za Beograd“, rekao je Lajčak.

Što se tiče gradonačelnika opština na severu, Lajčak je rekao da su oni legalni, ali da nemaju legitimitet.

„Legalnost ne znači legitimnost i sposobnost predstavljanja, i to je upravo problem koji imamo na severu. U interesu je Kosova i svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalnost, ali i puni legitimitet u predstavljanju“, rekao je Lajčak.

Lajčak je, u vezi sa izjavom EU, rekao da su to zahtevi svih 27 članica, i da taj dokument zbog toga ima težinu.

„Nisam pomenuo ništa o konsekvencama, to je pomenuto u izjavi EU dvadesetsedmorke. Želim da kažem da je to veoma redak instrument, jer je to dokument koji je sastavilo 27 zemalja članica, pa je to veoma težak i ozbiljan dokument. Moram da vam kažem da naše zemlje članice čekaju na mene, i na nas, da se vratimo i da ih izvestimo“, dodao je Lajčak.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ukazuje da je međunarodna zajednica ujedinjena više nego ikada.

„Nisam video toliko jedinstvo u transatlantskoj zajednici, SAD, EU, NATO, i svaki drugi prijatelj Kosova je izneo isti, identičan zahtev, pa se nadam da će nas čuti“, rekao je Eskobar.

(RTS)