Er Srbija prevezla milionitog putnika u 2024. godini – najvanjeno proširenje flote i pogodnosti za putnike

Zadovoljstvo putnika potvrđuju promene koje je, za nešto manje od dva meseca, uvela „Menzis avijacija“, preuzevši zemaljsko opsluživanje „Er Srbije“ na aerodromu „Nikola Tesla“.

Putnici na aerodromu su u RTS-ovoj anketi istakli da vide napredak i bolju organizaciju, kao i činjenicu, kako kažu, da se brže čekira, te da ima više otvorenih gejtova.

„Svakih mesec dana vidi se značajna razlika u izgledu aerodroma, u uslugama koje se pružaju na aerodromu“, navodi jedan od sagovornika u anketi.

Beogradski aerodrom na električni pogon

Menzis avijacija je, ističe se, vodeći globalni partner u uslugama na više od 250 aerodroma u 60 zemalja, a aerodrom „Nikola Tesla“ prvi je u regionu na kom se avioni „Er Srbije“ otpremaju na letove korišćenjem vozila na električni pogon.

Upotreba specijalizovanih vozila, a ne starih traktora – za pomeranje aviona i prevoz prtljaga – utiče na smanjenje karbona u domaćem avio-saobraćaju.

Direktor saobraćaja „Menzis avijacije“ Gavrilo Kandikjan kaže za RTS da njihova oprema ne koristi čvrsta goriva, radi na električno napajanje – od traktora poslednje generacije za izguravanje vazduhoplova, do elevatora za utovar i istovar prtljaga i traktora za vuču prtljaga.

„To je, da kažemo, inovativno u ovom području i Menzisova politika kojoj težimo do 2033. godine je da totalno budemo nezavisni od čvrstih goriva i da imamo karbon nula potrošnju“, ističe Kandikjan.

Er Srbija: Nema gužvi, kašnjenja i izgubljenog prtljaga

Da sve teče prema očekivanjima, potvrđuju i iz nacionalne avio-kompanije – nema gužvi, izgubljenog prtljaga, niti kašnjenja letova.

Saradnja sa „Menzis avijacijom“ trebalo bi da doprinese poboljšanju nivoa usluge za „Er Srbiju“, kao i pružanja boljeg iskustva putnicima.

Tome će doprineti i još jedan „ATR“ avion – osmi u floti nacionalnog prevoznika koji će leteti u regionalnom saobraćaju, dok se od jeseni najavljuju nove linije.

Generalni direktor „Er Srbije“ Jirži Marek navodi da čekaju dolazak širokotrupnih aviona.

„Sve zavisi od procesa održavanja, jer kada to bude završeno, avioni bi trebalo da stignu. Očekujem da će to biti krajem jula ili početkom avgusta, tek posle toga ćemo moći da objavimo kada će startovati letovi ka Šangaju, Majamiju – verujem da će to biti novembar ili decembar“, naglašava Marek.

Letnja sezona – ispit i izazov

Ispit za nove partnere biće predstojeći praznici, kao i letnja sezona.

„Ključni indikatori poslovanja su dosta bolji nego što su bili ranije, a tu mislim na redovnost i broj zaostalog prtljaga koji je definitivno bio boljka prošlo leto, ali i putničko iskustvo koje je, da kažemo, broj jedan. To je naš prioritet za nastupajuću letnju sezonu i zbog toga smo došli ovde“, kaže direktor saobraćaja „Menzis avijacije“ Gavrilo Kandikjan.

Tokom leta na desetak prolaza trebalo bi da proradi biometrijsko automatsko očitavanje pasoša – kao još jedna novina, čime će se ubrzati pasoška kontrola.

U prva tri meseca, aerodrom „Nikola Tesla“ opslužio je 1,6 miliona putnika, što je za 22,5 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2023.

Ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine očekuje se da će biti nadmašen broj putnika iz prethodne godine, a to je nešto manje od osam miliona.

(RTS)