Vučić: Poslao sam 14 pisama evropskim liderima; idem u Njujork da se borim protiv lobiranja za rezoluciju o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre rekao novinarima da je Srbija preduzela sve mere i uputila pisma svim članicama Saveta Evrope kako bi se sprečio prijem Prištine u tu organizaciju.

„Napisao sam ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu specifične okolnosti i odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, a na drugi onima koji ne priznaju Prištinu“, rekao je Vučić.

Sva ta pisma su prosleđena, kako je rekao i u njima je tražio da još jednom razmotre odluku PSSE, da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija.

Dodao je i da je jasno da na Kosovu ne postoji vladavina prava, da se tamo sprovodi teror i da ZSO nije formirana posle 11 godina.

„Posebno sam ukazao na trik kojim će se služiti 10. maja kada će poslati nacrt ZSO u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope“, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori, kao i da je o tome razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je imao razgovore juče i prekjuče sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

“Mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu“, rekao je Vučić.

(RTS)