U Prištini su sve bliže vanrednim izborima

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri izjavio je nakon sastanka predsedništva skupštine održanog u Prištini da je rok za raspuštanje osmog saziva kraj aprila, u kom slučaju bi bilo moguće da se prevremeni izbori održe u junu.

„Potreban nam je najmanje 61 poslanik da bismo rušili vladu, mi ove brojke nemamo. Da bismo lakše izašli iz ove teške situacije, dali smo lakšu priliku vladajućoj stranci da raspusti Skupštinu”, rekao je Tahiri.

Iz DPK su saopštili da su predložili 9. jun kao datum za izlazak na vanredne izbore. 

Predsednik skupštine Gljauk Konjufca rekao je da do sada nije održan nijedan sastanak između političkih partija na kojem bi se razgovaralo o mogućem datumu izbora, iako se, prema njegovim rečima, sve stranke slažu da treba da se izađe na izbore. 

„Ovo je redak slučaj da se sve stranke slažu da se izbori održe Čini se da nije u pitanju strah, ali izostaje volja većine da se to desi kroz ostavku Vlade, jer nema razloga da Vlada podnese ostavku. Vlade podnose ostavku samo kada nešto ne funkcioniše“, rekao je on.

Sa održavanjem vanrednih izbora složio se ranije ovog meseca i premijer Kurti, poručivši  opozicionim strankama da zajedno dođu do broja za raspuštanje skupštine. 

Kurti je naveo i da ne želi da izbori budu održani tokom zime, već na leto i rekao da tada može da se odredi datum u koordinaciji između vlade i opozicije.

„Ako hoćemo da izbori ne budu, na primer, zimi, mi smo razumni ljudi, možemo da odredimo datume zajedno sa opozicijom, ali nema podnošenja ostavke“, rekao je Kurti.

(RTS)


Ostavite komentar