Priština o neuspelom referendumu: Srbi nisu iskoristili svoje pravo

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani kaže da na juče održanom referendumu građani „uglavnom nisu iskoristili priliku“ da smene gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

“Nažalost, to se uglavnom dogodilo usled pritisaka iz Beograda, koji je vršila Srpska lista i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se još jednom nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje. Vučić je još jednom prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima”, tvrdi Vjosa Osmani.

Navodi i da su institucije u Prištini “još jednom dokazale razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu kome žele da služe”.

Zatražila je od Evropske unije da ukine mere uvedene Prištini zbog eskalacije situacije na severu Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da je vlada u Prištini preduzela sve kako bi omogućila novi proces glasanja.

„Godinu dana nakon što su bojkotovani lokalni izbori u četiri severne opštine na Kosovu, što je dovelo do toga da se izaberu gradonačelnici sa niskim odzivom birača, organizovali smo glasanje za opoziv. Naša vlada je preduzela svaki neophodan korak da omogući glasanje“, naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama i dodao da su oba proces naišla na bojkot.

Konstatovao je da tokom jučerašnjeg procesa nije postignut minimalni zakonski prag za povlačenje predsednika opština.

Američka ambasada: Srpski političari se povukli od mogućnosti smene gradonačelnika

Ambasada SAD u Prištini izrazila je žaljenje zbog povlačenja Srpske liste i političara kosovskih Srba od mogućnosti smene predsednike opština u severnom delu Mitrovice, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

„Stav SAD je jasan i nepromenjen: podržavamo raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore koji je podržavaju. U skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo je 21. aprila održalo glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Ovo glasanje je zatraženo kao rezultat uspešnih inicijativnih napora građana u okviru postojećeg pravnog okvira i potvrđeno od strane Centralne izborne komisije“, rekao je u nedelju portparol američke ambasade.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije vlasti u Prištini organizovale su referendum o smeni gradonačelnika albanske nacionalnosti. Na funkciju su došli uz podršku svega nekoliko procenata birača na izborima prošle godine koje su Srbi bojkotovali. Na jučerašnjem izjašnjavanju glasala su svega 253 građanina od 46.556 upisanih birača.

Čelnici Srpske liste pozvali su na bojkot glasanja, iako su prvobitno podržali peticiju za smenu predsednika opština. Srpska lista je istakla da nadgledanja glasanja kamerama nema ni u zakonu ni u dosadašnjoj praksi na KiM.

Naglasili su i da je nerealan broj birača u biračkim spiskovima, jer je kao posledica torture vlasti u Prištini došlo do značajnog iseljavanja Srba sa severa.

(RTS)