Lideri samita u Sloveniji podržali proširenje EU, u fokusu i Zapadni Balkan

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je da proširenje Evropske unije važno, istakavši da će njena zemlja državama Zapadnog Balkana nastaviti da pruža pomoć.

„Proširenje znači veliku transformacijsku moć. Predsednici smo država koje podržavaju ulazak država Zapadnog Balkana u EU, uključujući i Moldaviju i Gruziju“, rekla je Musar.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen je podsetio na usvajanje „istorijskih odluka o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom“.

„Austrija podržava te odluke. Imamo jasan strateški interes, a to je dalje proširenje Evropske unije. Pre svega mislim na države Zapadnog Balkana, one su naši susedi. Isto tako je naš bezbednosni interes da uđu u Uniju. Mislim da smo na pravom putu“, rekao je predsednik Austrije.

Milanović o proširenju

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da „nije sve u ispunjenju kriterijuma“, već je „nažalost, puno i previše toga u politici“, zbog čega države poput Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore „nisu otvorile nijedno poglavlje“, prenela je Hina.

Nejasno je, međutim, zašto je Milanović svrstao Crnu Goru uz Albaniju i Severnu Makedoniju, budući da je Crna Gora otvorila sva 33 poglavlja sa EU, ali je za šest godina privremeno zatvorila tri. Poslednje poglavlje Crna Gora je otvorila u junu 2020. godine.

„Srbija se mora odlučiti definitivno gde politički, vrednosno i strukturno pripada. Međutim, sve te države zajedno imaju nominalni BDP manji nego Hrvatska i Slovenija zajedno. To je u ekonomskom smislu malen izazov i malena glavobolja za nekoga ko bi hteo naći rešenje. Ali, očito ne želi i za to ne možemo kriviti ni Kinu, ni Rusiju. To je naš problem. Neko to zaustavlja“, naveo je Milanović.

Milanović je rekao da EU mora pronaći „nekakav put razuma da se zadovoljimo s nečim što je dobro za sve nas, da pokušamo u svoje društvo dovesti one koji su nam blizu, a to su države Zapadnog Balkana, a one koji tu nisu, to je već nešto što, bojim se, nadilazi naše mogućnosti jer EU nije SAD, nije Peking“.

Serđo Matarela, predsednik Italije, podsetio je da je Slovenija postala članica Evropske unije zajedno s devet drugih zemalja 2004. godine.

„Ako želimo i dalje graditi mir, treba završiti evropski projekt. Danas je to važnije nego ikada. Posebno kada govorimo o državama Zapadnog Balkana, koje već 20 godina čekaju na ulazak. Naravno, ne zaboravljamo Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju“, poručio je Matarela, dodavši da je srećan što se slovenačka predsednica „zauzima za puno sprovođenje šengena“.

Pirc Musar je pozvala sve vlade susednih zemalja Slovenije da zajedno s njom „ukinu kontrole na granicama“.

(RTS)