Lajčak najavio nastavak dijaloga u Briselu o dinaru, očekuje „konkretne ideje“

Lajčak je na svom profilu na Fejsbuku, ne navodeći datum, najavio će u Briselu biti nastavljeni razgovori na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine po pitanju upotrebe dinara jer, kako je dodao, i dalje postoje neke razlike između strana nakon prethodnog sastanka 18. aprila.

Sumirajući proteklu nedelju tokom koje je boravio i u BiH i Sloveniji, naveo da se iz BiH vratio u Brisel radi nastavka napora Beograda i Prištine da „pronađu sredinu“ u vezi sa takozvanim „pitanjem dinara“.

„Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda“, ocenio je Lajčak.

Kada je reč o poseti BiH, on je rekao da se uvek rado vraća u tu zemlju, koja je, kako je istakao, značajno uticala na njegovu karijeru. „Stoga mi je bilo još važnije da čujem od različitih lokalnih igrača o nedavnim dešavanjima i kako oni vide trenutnu situaciju. Na svim svojim sastancima naglašavao sam važnost da se ne gubi iz vida jasan zamah EU za budućnost BiH u EU“, naveo je Lajčak.

Dodao je da je zato bio srećan što je BiH uspela da postigne konsenzus oko Izbornog zakona, što je, naglasio je, ključni uslov za skori početak pristupnih pregovora.

„To pokazuje da je i dalje važno verovati onima koje su građani izabrali da donesu ispravne odluke“, naveo je Lajčak.

Govoreći o poseti Sloveniji, on je rekao da je učestvovao na prvoj konferenciji Prijatelja Zapadnog Balkana. „Bio je to jedinstven format sa iskusnim političkim praktičarima i stručnjacima za Zapadni Balkan, koji nam je omogućio da duboko zaronimo u to kako da budućnost Zapadnog Balkana postane stvarnost“, poručio je Lajčak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda tokom prethodne runde dijaloga 18. aprila, rekao je tada da će razgvori biti nastavljeni ove sedmice, kao i da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

Naveo je da je predlog Beograda ocenjen kao konstruktivan, ali da je Priština „došla sa nula konstruktivnosti“, što je dovelo do toga da nisu mogli ništa da se dogovore.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio „beskoristan“ i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.

(RTS)