Đorđu Milićeviću zabranjeno da uđe u Jasenovac

Ministar Đorđe Milićević boravio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH, saopštio je kabinet ministra.

Međutim, kako se dodaje, na samom ulazu u spomen-kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su vozilo okružili sa tri svoja automobila.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

“Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske“, naglasio je policajac, navodi se u saopštenju.

Na pitanje ministra “zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša“, policajac je, kako se navodi, odgovorio da „ima naređenje s vrha“.

„Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: ‘Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac'“.

„Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom“, dodaje kabinet.

(RTS)