Brnabićeva razgovarala sa Zanijerom o predstojećim lokalnim izborima

„Glavni razlog za to je dijalog između stranaka vladajuće većine i opozicije, koji je uspostavljen u Narodnoj skupštini“, istakla je Ana Brnabić u razgovoru sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a ambasadorom Lambertom Zanijerom.

Predsednica parlamenta je upoznala Zanijera da u tom dijalogu, pored parlamentarnih stranaka, učestvuju i predstavnici organizacija civilnog društva (udruženja CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija), navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

„Prvi put u istoriji srpskog parlamenta, jednom radnom grupom predsedava predstavnik organizacije civilnog društva, što je sada slučaj sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa“, navela je Brnabić.

Ona je napomenula da će ta radna grupa raditi i na svim prethodnim preporukama ODIHR-a koje nisu u potpunosti implementirane, a ne samo na preporukama iz finalnog izveštaja ODIHR-a od februara ove godine.

Brnabić je naglasila da je za Srbiju izuzetno važno da na lokalnim izborima bude prisutno što više posmatrača, koji, kako je navela, mogu pomoći u tome da se izborni proces dodatno unapredi.

Zanijeri je pozdravio uspostavljanje širokog dijaloga u parlamentu i pohvalio zalaganje predsednice Brnabić na tom polju.

On je kao posebno pozitivno istakao transparentnost u radu na implementaciji ODIHR preporuka, kao i učešće organizacija civilnog društva u kompletnom procesu. Brnabić i Zanijeri su se saglasili da Srbija nastavlja saradnju sa ODIHR-om i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)