Brnabićeva pozdravila odluku opozicije da dođe na kolegijum u Skupštinu

Nakon obilaska vrtića „Mali princ“ i „Palčica“ u Valjevu, a odgovarajući na pitanje novinara da su predstavnici opozicije najavili da će doći na kolegijum i da će tražiti zajedničku komisiju koja bi nadzirala biračke spiskove, Ana Brnabić je rekla da iskreno i otvoreno poziva opoziciju da dođe i da razgovaraju na sve teme koje se tiču izbornih uslova, ali u jednoj, kako je rekla, normalnoj atmosferi.

„U atmosferi u kojoj možemo da se složimo da se ne slažemo, ali čini mi se da ovde oko, makar određenih preporuka, imamo konsenzus da želimo da ih implementiramo. Ne sve poslaničke grupe, da budem sasvim iskrena. Postoje poslaničke grupe u opoziciji, koje su mi i juče, tokom konsultacija oko radnih tela, rekle da su one potpuno protiv implementacije određenih preporuka ODIHR, ali ja znam da je poslanička grupa Srpske napredne stranke, ali i svih koalicionih partnera koji su dobili poslanička mesta zahvaljujući uspehu liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, apsolutno za to da se preporuke implementiraju u najkraćem mogućem roku“, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da su to radili od 2019. godine i da su radili zajedno upravo na temu jedinstvenog biračkog spiska do trenutka kada, kako je rekla, organizacije civilnog društva i opozicija nisu prestale da dolaze na Radnu grupu zato što im je bilo nezanimljivo.

„Mi smo im tada, koliko se sećam, svake nedelje davali USB i dokumente sa ažuriranim promenama u jedinstvenom biračkom spisku i to im je bilo toliko nezanimljivo da su na kraju prestali da dolaze na te radne grupe i tako je ta Radna grupa praktično i završila svoj rad, zato što smo mi sedeli i sami sa sobom razgovarali oko promena u biračkom spisku. Ali još jednom, apsolutno sam za dijalog, hvala im ako su zaista odlučili konačno da se pojave“, rekla je Brnabićeva.

Podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao opoziciju na konsultacije kod sebe u Predsedništvo, a da je njihova ustavna obaveza bila da se pojave na tim konsultacijama, a da se opozicija nije ni udostojila da odgovori na poziv predsednika Republike.

„Predsedavajući Skupštine Stojan Radenović takođe ih je pozivao na konsultacije oko potpredsednika i članstva u radnim telima Narodne skupštine, a ja sam ih pozvala na konsultacije oko zamenika predsednika i učešća u radnim telima, i opet se nisu pojavili“, podsetila je Brnabićeva.

Odbacila je zahtev opozicije da se kolegijum prenosi na televiziji, istakavši da ona radi po pravilima koje su važili za sve predsednike Skupštine Srbije, a da to nije po pravilima.

(RTS)