Nastavljeno suđenje klanu Belivuk-Miljković – svedočenje vezi sa ubistvom Nikole Mitića

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje klanu Belivuk-Miljković. Puštene glasovne poruke o otmici i ubistvu Nikole Mitića.

Pripadnici ove kriminalne grupe optuženi su da su Mitića oteli, a kasnije i ubili jer su imali saznanja da ih Mitić prati i sve javlja suparničkoj „škaljarskoj“ grupi.

Na suđenju su puštene pisane i glasovne poruke pre otmice Nikole Mitića, preko kojih su se pripadnici kriminalne grupe dogovarali na koji način će stići od stadiona FK Partizan do Dedinja gde je bila kancelarija advokata, odnosno kako će da se podele po automobilima.

Zatim su preslušane i glasovne poruke u kojima pripadnici grupe konstatuju da ih, kako navode, prati crna „honda“.

Nakon toga, vođe grupe, kako tvrde okrivljeni-saradnici, pozivaju sve pripadnike „nazad“ uz obrazloženje da su „oteli čoveka“.

Svedočenje okrivljenih-saradnika

Okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin se, na 36 glasovnih poruka, redom izjašnjavao čiji je glas prepoznao.

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić je istakao da su te glasovne poruke bile – pre, tokom i nakon otmice i ubistva Nikole Mitića.

Branilac Dejan Lazarević je sudiji skrenuo pažnju da Lalić sve vreme dobacuje Hrvatinu šta treba da kaže kada je pitan da li prepoznaje glasove, zbog čega je sudija premestila Lalića.

Miljković je tražio da presluša pojedinačno sve glasovne poruke, međutim sudija ga je pitala da se izjasni da li neki glas prepoznaje jer su već dva puta preslušavali glasovne poruke, na šta je on odgovorio da zahteva da ponovo presluša svaku poruku.

Sudija je odbila njegov zahtev zbog čega je Miljković tražio njeno izuzeće, a tom zahtevu se pridružio i njegov branilac Dejan Lazarević.

Sudsko veće je donelo odluku da odbaci taj zahtev, što je Miljković prokomentarisao da je to „bitna povreda zakona“.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak kada bi trebalo da se do kraja izvedu dokazi u vezi sa ubistvima Mitića i Nikole Mihajlovića.

Prikazane fotografije oštećenog I.S. kod stadiona Partizana 

U Specijalnom sudu prikazana je i, kako tvrdi okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, fotografija oštećenog I.S. koji sedi u bašti kafića na stadionu FK Partizan.

Na fotografijama se vidi da ispod očiju ima podlive, kao i fotografija na kojoj oštećeni leži sa vidljivim modricama na licu.

Prema navodima iz optužnice pripadnici ove grupe su oteli I.S. na stadionu FK Partizan gde su ga mučili, tukli i silovali.

Lalić je prepoznao Miljkovićev glas na glasovnim porukama koje su puštene u sudnici, a koji govori da su uhvatili I.S. i da ga biju od juče.

Poruke, prikazane u sudnici vređale su oštećenog, a mogu se pročitati i potencijalne pretnje smrću.

Miljković je tražio izuzeće postupajućeg tužioca tvrdeći da je neobjektivan kada je reč o okrivljenom-saradniku Srđanu Laliću.

Dodaje i da mu je Lalić ispričao da kako je tužilac rekao da mora da ispriča to što je napisao – jer će mu u suprotnom „pokazati čemu služi stolica i najlon u njegovoj kancelariji“.

Belivuk je zatim ustao i rekao da je postupajući tužilac falsifikator, zbog čega ga je sudija upozorila da ne vređa tužioca.

Sudsko veće je odbacilo Miljkovićev zahtev.

Pripadnici klana Belivuk-Miljković se optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Podsetimo, Veljku Belivuku i članovima njegove kriminale grupe suđenje će morati da krene iz početka jer u penziju odlazi predsednica Sudskog veća Vinka Beraha Nikićević.

(RTS)