Nastavak suđenja „vračarcima“, deo optuženih izneo odbranu

Detaljnu odbranu izneo je Đ. K. koji je naveo da nije učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca i pokušaju ubistva Samira Divljanovića, kao da ih ni ne poznaje.

Đ.K. je ipak rekao da je na dan ubistva Šarca bio u tržnom centru u kojem je on i ubijen, jer je kako tvrdi trebalo da se sastane sa poznanikom radi kupovine određene količine droge.

Dogovor je bio da se sastanu u garaži ali kako tvrdi Đ.K., kasnio je 15 minuta i nije uspeo da pronađe poznanika, zbog čega je izašao iz garaže da ga pozove, pa se nakon toga vratio nazad.

Za ubistvo je, kako je naveo, saznao tek uveče kad je stigao kući, a nije hteo da kaže ko je poznanik sa kojim je trebalo da se sastane jer je u pitanju bila droga.

I. B. je kratko negirao krivicu kao i optuženi J. B. koji tvrdi da nije mogao da izvrši krivična dela koja su mu stavljena na teret jer je u tom periodu bio u inostranstvu i u pritvoru.

N. K., koji je optužen da je svog prijatelja Šarca na dan ubistva namamio u tržni centar gde je on ubijen, takođe je negirao krivicu i detaljno ispričao šta se na dan ubistva dešavalo.

N. K. tvrdi da je njega Šarac prvo ujutru pozvao na doručak, a potom i oko 14 časova kada ga je pozvao da dođe do tržnog centra, na šta je, kako kaže, pristao i otišao tamo sa M. B.

Sa Šarcem su proveli oko dva i po sata, nakon čega se N.K, kako tvrdi, uputio ka stanu sa Božovićem i još jednim prijateljem, po ranijem dogovoru da montiraju ormar.

Rekao je da dok je bio sa Šarcem, njegova supruga Tamara Đurić je bila sa Šarčevom suprugom na piću ili ručku.

N. K. je naveo da je M. B. pozvala drugarica i javila mu da je Šarac ranjen, a onda je njegova supruga Tamara Đurić zvala Šarčevu suprugu da je o tome obavesti.

Ubrzo nakon toga je policija ušla u stan u kojem je N. K. kako navodi, živeo sa suprugom i odveli su ga u stanicu, gde je on dao detaljnu odbranu.

N. K. tvrdi da se sa Šarcem družio od 2008. godine i da su bili nerazdvojni, dok je Nikolu Vušovića upoznao na izdražavanju kazne u zatvoru.

„Velika nepravda je što sedim na optuženičkoj klupi, a ubijen mi je drug „, naveo je N. K. i ponovio da nije bio član neke kriminalne grupe.

L. I. koji se tereti kao direktni izvršilac ubistva Šarca, a koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori je u svom iskazu, koji je dao u tom pritvoru, negirao je krivično delo za koje se tereti i istakao da nije bio član kriminlane grupe.

M. D. tvrdi da jeste stavio eksploziv ispod automobila Lazara Vukićevića, ali je kao razlog naveo da je bio ljut na njega zbog njegove „bahate i nasilničke vožnje“.

Rekao je da je sačekao da se Vukićeviću udalji od automobila kao da je vodio računa da nema građana ili drugih vozila nema oko njegovog „pošea“, u trenutku u kome je aktivirao eksploziv.

Naveo je da je tada dobacio Vukićeviću da je ostao bez „poršea“.

M. T. je takođe negirao da je bio član kriminalne grupe, navodeći da nije učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca ni u poklušaju ubistva Lazara Vukićevića.

Tokom prvog dela današnjeg suđenja detaljno su odbranu izneli N. T., L. C., M. M., A. M., A. N., V. M., V. K., V. U. i D. M.

Na sledećem ročištu koje je zakazano za 9. april ostali optuženi će izneti odbranu nakon čega će biti saslušani i oštećeni.

Sud odbacio predlog odbrane da se iz dokaza izuzme prepiska sa Skaja

Na početku današnjeg suđenja predsednica sudskog veća je odbila predlog odbrane da se iz dokaza izdvoji celokupna dokumentacija sa kriptovane aplikacije „Skaj“ pribavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske.

Odbrana je tražila i izdvajanje iz dokaza određene izveštaje MUP-a, što je sudija takođe odbila.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17 , među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.

Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu. Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države. U ovom postupku Savić je i oštećeni i optuženi.

(RTS)