Šta je najveća prepreka srpskim firama za ulazak u lance snabdevanja svetskih kompanija

Domaća proizvodnja plastike, gume i metalnih proizvoda je očigledno sektor na koji treba računati ubuduće.

„Veoma smo blizu zaključivanja našeg prvog ugovora. Nisam u mogućnosti da iznosim više detalja, ali jedan deo je vezan za štancovanje, a drugi za tehnologiju postrojenja“, kaže Ferdinand Viland iz „Tisenkrup automotiva“.

Strane kompanije u Zapadnom Balkanu vide veliki potencijal, pre svega zbog blizine Evropskoj uniji, a i zbog stabilnih uslova za poslovanje.

„Nije nam uvek potreban dobavljač sa milionskom proizvodnjom. Nekad tražimo srednje kompanije sa proizvodima dobrog kvaliteta i ne najnižom, ali korektnom cenom“, ističe Hendrik Hansen iz „Roše dijagnostika.“

Konferencija je okupila više od 100 malih i srednjih firmi iz ovog sektora, a njihovi predstavnici kažu da su spremni da ispune i najsloženije zahteve inostranih partnera.

Nevena Jovanović iz valjevskog „MPK trejda“ navodi da je ta kompanija prošle godine sa nekoliko stranih firmi ušla u realizaciju nekih projekata. „Iskreno se nadamo da će to biti i ove godine.“

Ulazak u međunarodne lance snabdevanja

Događaj su organizovali „Kovesteniks“ i Privredna komora Srbije uz podršku američke agencije za razvoj. Za projekat „Velika mala privreda“, koji finansira Ju-Es-Ejd, u narednih pet godina obezbeđeno je 18 miliona dolara.

„Mašinstvo i oprema se nekako otvara tek sada. U zadnjih par godina viđamo neverovatne promene, dosta srpskih preduzeća se pojavljuje, jako su aktivni na tržištu i to je sektor koji će biti vodeći za naš rast u sledećoj dekadi“, Aleksandar Pavlović iz Ju-Es-Ejda.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazuje na to da je najvažnije da naše kompanije budu sposobne da ulaze u međunarodne lance dobavljača.

„Sve će biti teže i teže. Pravila koja se usvajaju i u okviru EU, pa i u okviru Nemačke. Zakonom o dobavljačima stavljaju se novi izazovi pred kompanije“, naglašava Čadež.

Reč je, pre svega, o zakonskoj obavezi primene najviših standarda u očuvanju životne sredine i bezbednosti na radu, a u Privrednoj komori je otvoren Centar za odgovorno poslovanje u kome će svim zainteresovanim firmama biti pružena pomoć u prilagođavanju.

(RTS)