Netanjahu: Nemamo izbora osim da uništimo Hamas; I Berlin razmatra zabranu slanja oružja Izraelu

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena je bez dogovora nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

Izraelska delegacija vratila se iz Kaira, a IDF je saopštio da nastavlja vojne operacije širom Pojasa Gaze i gradu Rafi prema ranije utvrđenom planu.

Reagovao je predsednik SAD Džozef Bajden i poručio da će Vašington obustaviti isporuku određenog oružja Tel Avivu ukoliko izraelske snage izvrše veliku kopnenu invaziju na Rafu, dok je pošiljka planiranih bombi već obustavljena. 

Tel Aviv ističe da je razočaran odlukom Bele kuće. Ako bude neophodno, Izrael će se sam boriti protiv neprijatelja, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i upozorila da na jugu Pojasa Gaze zaliha goriva ima za naredna tri dana, te da je jedana bolnica već zatvorena usled nedostaka goriva i medicinskih materijala.

Deca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na „ivici preživljavanja“ zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Bivši američki predsednik i sadašnji predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp kritikikovao je aktuelnog šefa države Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena zbog njegovog uslovljavanja isporuke američkog oružja Izraelu.

„Bajden je na strani Hamasa, vodi svet u Treći svetski rat“, poručio je Tramp.

U međuvremenu je nastavljena ekshumacija tela Palestinaca iz masovne grobnice u Šifi.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za „priznanje nezavisne, suverene države Palestine“.

Brod sa paketom humanitarne pomoći krenuo je iz Kipra ka Gazi.

(RTS)