Putin predložio Mihaila Mišustina za premijera Rusije

Mihail Mišustin je i do sada bio premijer Rusije, a na tu funkciju izabran je 2020. godine. Pre toga je od 2010. godine bio šef Federalne poreske službe. 

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom ruske Federacije, podnela ostavku. 

„Predsednik Vladimir Vladimirovič Putin podneo je Državnoj dumi predlog o kandidaturi Mišustina Mihaila Vladimiroviča za mesto premijera“, napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu. 

Volodin je najavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina. 

Prema njegovim rečima, tokom rasprave o kandidaturi važno je da se dobiju odgovori na pitanja o tome kako će se rešavati zadaci koje je postavio predsednik Vladimir Putin kada je reč o demografskoj politici, podršci porodicama sa decom, jačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje.

Prema ruskim zakonima, premijera imenuje predsednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma. 

Novi premijer najkasnije nedelju od imenovanja podnosi predsedniku predlog o strukturi federalnih organa izvršne vlasti, a u roku od 14 dana predsednik vlade podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature potpredsednika vlade i ministara, osim šefova bezbednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura, prenosi RIA Novosti.

Ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, ministra za vanredne situacije i spoljne poslove, kao i šefa Fereralne službe bezbednosti imenuje predsednik Rusije nakon konsultacija sa Savetom Federacije, gornjim domom parlamenta.

Putin je u utorak na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsednik Rusije u petom mandatu.

(RTS)