Potražnja za poslovnim prostorom sve veća, najtraženije najluksuznije kancelarije 

U gradovima sirom Srbije na mestu porodičnih kuća sve se više zidaju zgrade, a investitori tvrde da se lokali veoma brzo izdaju. U Kruševcu cena rente se kreće od 10 do 20 evra po kvadratnom metru. 

„Što se tiče našeg objekta koji se nalazi u centru grada, opredelili smo se za lokale veće kvadrature samim tim tražimo i ozbiljnije firme. Najčešći zakupci su banke, razne trgovine, firme koje se bave igrom na sreću ili kockarnice“, kaže Branislav Jovanović iz preduzeća „Arabika 26“ u Kruševcu.

U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru Kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se 15-ak kladionica. Agenti za nekretnine kažu da su zakupci tih lokala najredovniji u plaćanju rente.

„Potrebno je da se poštuju određene norme kada je u pitanju rastojanje između dva takva objekta – 100 metara u odnosu na konkurenciju. Dešava se da investitori neke lokale ne mogu da prodaju do momenta dok ne nađu potencijalnog zakupca, to može da potraje duže od perioda u kom je zgrada izgrađena. Beograd na vodi ima specificnu politiku. Oni u potpunosti drže pod svojom kontrolom celu rentu lokala i vode računa gde i kakve delatnosti u kakvim tipovima lokala mogu da budu zastupljeni“, kaže Nenad Avram iz agencija za nekretnine „Eminent“.

Grad Beograd ima u vlasništvu oko 5.800 lokala i svi su na licitaciji izdati na pet i više godina. U zavisnosti od lokacije, početna cena bila je od 64 do 2.500 dinara po kvadratnom metru. 

Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže da je početna cena za igre na sreću daleko najveća – ona je čak 40 puta veća nego što je na primer za atelje.

„Šo se tiče kladionica i tih stvari za delatnosti kocku – 66 lokala ukupno od tih 5.815 izdato za tu namenu. Kockarnice na svakom koraku je proizvod privatnog izdavanja prostora koji je u velikoj meri vraćen restitucijom građanima. Što se tiče prihoda, Grad Beograd od rente ima dve milijarde i 425 milona dinara godišnje, a za izgradnju deset vrtića upravo nam toliko novca treba“, napominje Čučković.

U Beogradu se rentira oko pet odsto više poslovnog prostora nego u zemljama regiona, a najtraženije su najluksuznije kancelarije. 

„Cena zakupa poslovnog prostora A klase iznosi između 15,5 i 16 i po evra po metru kvadratnom, plus servisni troškovi između 4 i 5,5 evra po metru kvadratnom što izađe oko 20 evra po metru kvadratnom, što bi značilo na hiljadu kvadrata cena zakupa je oko 20 hiljada evra na mesečnom nivou“, kaže Marko Jevtić iz Agencija za nekretnine „Jevtić doo“.

Sve više stranih kompanija rentira poslovne prostore u Beogradu, zbog čega su se graditelji najviše i usmerili na kancelarijske objekte. I plodne oranice pretvaraju se u regionalne i internacionalne logističke centre.

(RTS)