Oporavak nemačke privrede – ima li razloga za optimizam

Brojke zvuče ovako – ove godine bi nemačka privreda mogla da poraste za 0,3 odsto. U februaru je inače vlada predviđala da će privreda da poraste za 0,2 procenta. Razlika je, dakle, minimalna.

I uprkos tome, ministar privrede Robert Habek iz redova Zelenih, ali i neki analitičari, ocenjuju da je reč o mogućoj „prekretnici nabolje“ za nemačku privredu.

„Znakovi konjunkturnog oporavka u poslednje vreme su ojačali“, rekao je ministar Habek prilikom predstavljanja prognoze ove srede u Berlinu.

On je zaključio da ekonomski rast od 0,3 odsto „nije nešto čime bi trebalo biti zadovoljan“, ali kaže i da postoji čitav niz stvari koje ukazuju na pozitivan razvoj. U to spada i brži pad inflacije od očekivanog. Ona bi tako, nakon prošlogodišnjih 5,9 odsto, ove godine mogla da padne na 2,4 procenta.

Povećanje potrošnje

Dalji pokazatelj da bi s privredom moglo da krene nabolje jeste i rast realnih plata, što bi moglo ublažiti pad kupovne moći uzrokovan inflacijom. „Građani ponovo imaju više novca u novčaniku“, tvrdi Habek.

Njegov optimizam potvrđuje i jedna studija fondacije „Hans Bekler“ koja pokazuje da želja za potrošnjom raste u svim platnim grupama. Inače, za više novca za potrošnju postarali su se i pad cena energenata, kao i očekivan pad kamata Evropske centralne banke.

Podršku ministrovom optimizmu pruža i tzv. „Pokazatelj ekonomskog raspoloženja“ ekonomskog instituta Ifo po kojem se raspoloženje među preduzetnicima u aprilu dodatno poboljšalo. To je treći po redu uzastopni rast tog pokazatelja.

„Ekonomski rast se stabilizuje i to pre svega zahvaljujući uslužnom sektoru“, rekao je direktor Ifo-instituta Klemens Fuest.

Još uvek mnogo problema

Ministar Habek istovremeno ukazuje i na probleme koji moraju da budu uklonjeni kako bi se investicije ponovo pokrenule. On tu pre svega misli na smanjenje birokratije, što je potrebno kako bi se ubrzalo izdavanje dozvola potrebnih za pokretanje preduzetničkih projekata.

„Nemačka je podbacila u konkurentnosti i zato moramo da zasučemo rukave“, rekao je Habek.

Predstavnici privrede takođe smatraju da je pre svega potrebno ukloniti strukturne prepreke.

„Nemačka u poređenju sa svetom gubi tlo pod nogama i to pre svega zbog ogromnog poreskog tereta i birokratije“, ukazuje Martin Vansleben, direktor Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

On kaže da je preduzetnicima sada potreban jasan signal da dolazi do pozitivnih promena.

Ministar privrede i kopredsednik Zelenih Habek ponovo se založio i za državne subvencije u privredi, posebno u oblasti tehnologija koje pogoduju zaštiti klime. On je uzeo u odbranu nedavno kritikovanog kancelara Olafa Šolca (SPD) kojem su udruženja privrednika prebacila da je neefikasan. Habek je podsetio na uspehe koje je vlada ostvarila u stabilizaciji cena energenata, smanjenju inflacije i podsticanju obnovljivih izvora energije.

(RTS)