Mali: MMF pohvalio uspehe Srbije i otpornost privrede

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali zahvalio se delegaciji MMF-a na, kako je rekao, konstruktivnom dijalogu o ekonomskim performansama Srbije i o sprovođenju velikog investicionog ciklusa koji je Vlada Srbije najavila. On je razgovore ocenio napornim, ali uspešnim.

„Predstavnici MMF-a su razumeli koliko je važno za našu zemlju i građane da sprovedemo program ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’. Ekspo predstavlja simbol promena i jednak je napretku Beograda i Srbije, i od toga će građani osetiti boljitak. Zato je Ekspo šansa koju ne smemo da propustimo i zamajac za mnoge druge projekte koji će nam obezbediti dalji rast. Uprkos velikim ulaganjima u kapitalne projekte, obezbeđuje se i dalji pad javnog duga. Ovaj program podrazumeva i kontinuirano povećanje plata i penzija, kao i minimalne zarade. Sve bliži smo i dobijanju investicionog rejtinga, a po rečima svih investitora, Srbija je po svim indikatorima već na tom nivou“, istakao je potpredsednik Vlade.

On je rekao da je Srbija u proteklim godinama pokazala MMF-u da je kredibilan partner, da se po usvojenoj dinamici ostvaruju svi zacrtani ciljevi, te da zato ta međunarodna finansijska institucija ima poverenje u planove i programe Vlade Republike Srbije.

Ocena MMF-a, tokom razgovora koji su trajali od 14. do 26. marta, je da je srpska ekonomija otporna, da beleži oporavak rasta, visok priliv stranih direktnih investicija, solidnu fiskalnu poziciju, smanjenje inflacije, rekordno visoke devizne rezerve i snažno tržište rada. Takođe, MMF je pohvalio napredak na polju strukturnih reformi.

Saglasnost o tome postignuta je na tehničkom nivou, a predstoji i zvanično usvajanje ovih zaključaka na Izvršnom odboru Fonda koji se očekuje u junu.

Iako će Republici Srbiji biti na raspolaganju povlačenje dodatnih 400 miliona evra nakon usvajanja na Izvršnom odboru Fonda, potpredsednik Vlade i ministar finansija je potvrdio da, uzevši u obzir rekordno visoke devizne rezerve i fiskalne „bafere“, Srbija neće povlačiti ta sredstva i tretiraće ostatak raspoloživih sredstava kao režim iz predostrožnosti, odnosno da će dodatnih povlačenja biti samo u slučaju novih globalnih šokova.

Skok u budućnost – veliko povećanje investicija u javnu infrastrukturu

U izveštaju MMF-a navodi se da je razvojnim planom „Skok u budućnost – Srbija 2027“ predviđeno veliko povećanje investicija u javnu infrastrukturu, te da su od ključne važnosti dobro fiskalno upravljanje i srednjoročno planiranje investicija.

„Dobra vest je da je MMF ocenio da srpska privreda dobro napreduje u okviru programa koji podržava Fond, uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju. Oni su se saglasili da su makroekonomski rezultati u 2023. ‘premašili očekivanja’, te da je predviđen rast od 3,5 odsto u 2024. i njegovo ubrzanje na 4,5 odsto u 2025, podstaknut rastom domaće tražnje“ rekao je potpredsednik Vlade.

On je dodao da zahvaljujući kontinuiranom snažnom prilivu stranih direktnih investicija, devizne rezerve sada premašuju 25 milijardi evra, što je istorijski rekord. Inflacija je u opadanju i očekuje se da će do leta 2024. pasti u okvire cilja Narodne banke Srbije.

Kada je reč o energetskom sektoru, Mali je rekao da će se nastaviti sa reformama, ali da je do sada urađen dobar posao.

„Dobra vest je da će, zahvaljujući drugačijem načinu obračuna, biti smanjena cena gasa za privredu od 1. maja. Saglasili smo se da je važno da se obezbedi finansijska održivost energetskih državnih preduzeća i njihova sposobnost da finansiraju preko potrebne investicione projekte“, zaključio je Siniša Mali i zahvalio Misiji MMF-a na konstruktivnim razgovorima.

(RTS)


Ostavite komentar