Vođa srpskog spasilačkog tima: Zemljotres u Turskoj prevazišao moja najcrnja očekivanja

Razorni zemljotres koji je pre tri meseca pogodio Tursku odneo je više od 40.000 života. U trku za spas preživelih brzo se priključio i srpski tim. U toku akcije pretrage pronašli su tri žive osobe. Jedna od njih je bila sedamnaestogodišnja devojka, koja je iz ruševina izvučena 108 sati posle zemljotresa.

Za ogroman trud, hrabrost i požrtvovanost koje je sa svojim timom uložio u borbi sa katastrofalnim posledicama zemljotresa, pukovnik policije Davor Vidović, vođa Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, nagrađen je medaljom.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vidović je rekao da su i sada, posle tri meseca, osećanja veoma jaka i pomešana.

„Sam odlazak u predsedničku palatu u Ankari na prijem pobudio je osećanja i vratio mi se ceo film kako se to sve odvijalo, naravno dosta stresno i evo i sada sam ustreptao dok pričam o tome“, rekao je Vidović.

Osam dana danonoćne akcije, trke sa vremenom i borbe za živote, sve je to, kaže, prevazišlo njegova najcrnja očekivanja, iako se za tako nešto spremao celu karijeru.

Na teren idu najspremniji timovi

„Svaki dan je donosio neke promene, kada se pojavite i vidite šta se dešava na terenu uvek je bilo sve gore od onoga što ste mislili da ćete videti“, rekao je Vidović.

„Kada stanete ispred nekog objekta i neko vam kaže da je pretpostavka da je u tom objektu bilo od 80 do 100 stanara, svaka indicija da ima zatrpanih osoba je bila opravdana i jeste bilo tako, ali razarenje je bilo toliko veliko da je bila mala šansa da ćete pronaći neko živog“, ispričao je Vidović.

Sa članovima tima u Turskoj bili su spasioci i iz Novog Sada, Kragujevca, Beograda, Valjeva, Užica, Niša, Bora.

Na takve vrste intervencija uvek idu najspremniji timovi, kaže Vidović.

„Međutim, to zavisi i od mesta gde se ide, tako i pozivamo ljude. Ako se ide avionom, prvo aktiviramo ljude iz Beograda, a kada smo išli u Albaniju, gledali smo da pozovemo ljude iz Niša i Kragujevca“, rekao je Vidović.

„Pokušavamo da vreme svedemo na minimum, naše vreme odziva i polaska na mesto intervenisanja“, kaže spasilac.

Gde je sada Zigi

Veliku i važnu ulogu u pretrazi terena imali su i psi, a član srpskog tima bio je Zigi, koji je doprineo spasavanju preživelih.

„Zigi je i dalje aktivan u našoj službi, polako prestaje da radi jer je stariji pas, ali pomaže u treningu mlađih pasa“, rekao je Vidović.

Dodao je da dobro utreniran pas može lako da pronađe osobu, ali da je u Turskoj bio toliko veliki stepen razaranja da je i tako dobar pas morao da se pomuči da bi pronašao unesrećenog.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike