Valjevo dobilo dva nova vrtića – rešen višedecenijski problem u gradu

U nove valjevske vrtiće zakoračili su prvo predškolci. Uskoro će oko 500 dece uživati u izuzetnim uslovima.

„Mi smo oduševljeni s obzirom da smo bili u mnogo manjem prostoru. Ovo je sada i za decu i za nas izuzetno, sve nam je lepo“, kaže vaspitačica Jelena Mirković.

I deca su saglasna da je u novom vrtiću sve lepo.

Valjevo je sa oko 300 miliona dinara finansiralo rekonstrukciju osnovne škole u nove vrtiće koje je opremila Fondacija „Novak Đoković“.

„Mogu da kažem da sam ponosan na činjenicu da u našem gradu više neće biti porodice koja neće imati gde da ostavi svoju decu dok su na poslu. To je naš veliki uspeh“, poručuje Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva.

Među rezultatima države najvažnije je da smo uspeli da u prethodnih 12 godina podignemo stopu ukupnog fertiliteta sa 1,46 na 1,6 sa ambicioznim planom da 2027. godine bude 1,7, istakla je u Valjevu predsednica Skupštine Ana Brnabić.

„To svakako nije dovoljno, za prostu reprodukciju nama je potrebna stopa ukupnog fertiliteta od 2,1. Ali je ohrabrujuće i svakako je nešto na čemu ćemo mi nastaviti da radimo, zato što sve ovo ostalo što radimo, otvaranje novih radnih mesta, izgradnja infrastrukture, ulaganje u nauku, ulaganje u obrazovanje – ništa to ne vredi ukoliko nemamo dece i nemamo sve više dece“, poručuje Brnabićeva.

Zahvaljujući uslovima koje država stvara, Valjevu će biti potrebno još novih obdaništa, zaključila je predsednica Skupštine Ana Brnabić.

(RTS)