Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koje su glavne teme među ratarima i stočarima

Čaba Anši iz Bajmoka zasejao je ječam na tri hektara. Veće subevncije po hektaru pokriće mu deo ulaganja. Ipak zaradi se od novog roda ne nada, jer je ječam na tržištu upola jeftiniji nego lane.

„Stotrideset i šest hiljada samo me je veštak koštao, znači tu nema šanse da pokrijem nikakve troškove. Puno bolesti je bilo i u žitaricama i u žitu i to kako će biti na kraju to ćemo da vidimo“, kaže poljoprivrednik iz Bajmoka Čaba Anši.

Poljoprivrednik iz Jabučja Goran Ranković rekao je da ako bude nova cena pšenice 18 ili 20 dinara, koliko kažu, to nema da se pokriju troškovi. Kako kaže, u tom kraju je lošija zemlja i ne može više od četiri tone da bude po hektaru. 

Produženjem roka za prijavljivanje do 26. maja država je omogućila svima koji se bave stočarstvom da konkurišu za podsticaje.

„Ja smatram da je to bilo očekivano da će se rok produžiti jer ipak je to novina e-agrar. To što je rok produžen to je jedno, ali mi sad očekujemo što pre pare,“ kaže odgajivač tovne junadi iz Verušića Miroslav Kiš.

Dragiša Marković iz Pardika smatra da ne bi bilo dobro da oni za koje se zna da gaje stoku ostanu bez državnog novca zbog nepotpune dokumentacije za čije prikupljanje treba vremena.

„Ja sam čekao možda mesec dana, bila je gužva strašno. Morao sam da idem u veterinarsku stanicu da bi dokazao da imam stoku,“ napomenuo je odgajivač goveda iz Pardika Dragiša Marković.

Pre saopštenja da će biti produžen rok za prijavljivanje za subvencije, država i poljoprivrednici su se dogovorili da se subvencije po hektaru povećaju na 18 hiljada dinara, od naredne godine moći će da kupe dizel bez akciza i pedevea do 100 litara po hektaru ratari, a povrtari do 300 litara.

Prepolovljena im je taksa za odvodnjavanje, s tim da dogodine ni nju neće plaćati. Stočarima su povećane subvencije po muznom grlu na 40 hiljada dinara, premija za mleko je 19 dinara a zaštitna taksa na uvoz tvrdih sireva povećana je na 300 dinara.

(RTS)